kamper kogge

Kamper Kogge langer in haven van Harlingen door haperend navigatiesysteem

De Kamper Kogge heeft problemen met het navigatiesysteem. Het schip uit Kampen moest daarom wat langer in de haven van Harlingen blijven liggen voordat verder gegaan kan worden met de historische Ommelandvaart.Â
Het probleem zit in de AIS, het Automatic Identification System. Dat systeem brengt in kaart waar schepen zich bevinden, hoe snel ze gaan en welke koers ze hebben. Maar op de Kamper Kogge werkt het systeem niet goed.
Het schip uit Kampen is wel te zien voor andere schepen, maar die andere schepen komen niet in beeld op de kaart aan boord van de kogge. Met name 's nachts is dat een gevaar voor de veiligheid. 

Vervangend kastje

In Harlingen heeft een gespecialiseerde monteur vanmorgen het systeem bekeken. Er zou eigenlijk een vervangend kastje moeten komen, maar daar wil de bemanning niet op wachten. 
Vanmiddag is het schip daarom alsnog vertrokken voor de vaart. Nu de AIS niet goed werkt, zal er op een iets omslachtigere manier gelet moeten worden op andere schepen. 

Ommelandvaart

De Kamper Kogge is onderweg voor de Ommelandvaart: de bemanning probeert om al zeilend om Denemarken heen te varen, een tocht van 650 zeemijlen. 
Als het lukt om de historische handelstocht zeilend te volbrengen, is de Kamper bemanning straks de eerste in de wereld die dat met een nagebouwde versie van het middeleeuwse schip is gelukt.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.