Duitsland

Herman Blom: "Ik zie weinig perspectief voor het Nederlandse MBO"

Publicist Herman Blom heeft kritiek op de Nederlandse werkwijze op het MBO, "In de vergelijking tussen Nederland en Duitsland vind ik dat het plaatje er voor Nederland dramatisch uit ziet en dat de perspectieven er ook niet naar zijn," aldus Blom.
Volgens Blom zou het mbo de ruggengraat van de Nederlandse arbeidsmarkt moeten zijn, net zoals in Duitsland. Mbo-opleidingen garanderen dat vakmanschap blijft, dat het wordt versterkt en dat het opbloeit. Dit is wat een ROC ambieert, maar volgens Blom worden die ambities echter niet waargemaakt.

Kruimelbaantjes

In Nederland zijn de werkloosheidcijfers hoger dan in Duitsland. De jeugdwerkloosheid in Duitsland is zeven procent, terwijl het in Nederland om elf procent gaat. Niet een schrikwekkend groot verschil, maar de Nederlandse cijfers blijken niet erg realistisch te zijn. In Nederland heeft ruim driekwart van alle 1,2 miljoen werkende jongeren een deeltijdbaan. 
"Jongeren die in Nederland van een beroepsopleiding komen, zijn gedoemd tot het krijgen van allerlei kruimelbaantjes en daardoor niet in staat om economische zelfstandigheid en een eigen leven op te bouwen," aldus Blom. 

Praktijk

Sascha Rieck, student aan het ROC van Twente in Hengelo kan zich wel vinden in de woorden van publicist Herman Blom. Hij liep stage in ziekenhuizen in Nederland en Duitsland.
"In Duitsland zijn ze erg praktijkgericht, in principe leer je daar dingen veel sneller omdat ze je meer dingen laten doen."

Niet mee eens

Mayke Bergman, directeur gezondheidszorg van het ROC van Twente in Hengelo herkent zich niet in de woorden van Blom. "Ik denk dat er ook veel voordelen zitten aan de manier waarop wij opleiden en ik denk dat de verschillen waarin wij, Nederland en Duitsland, studenten opleiden, een stuk kleiner zijn dan we denken. In de organisatie zit wel degelijk verschil, maar niet in datgene wat wij de studenten meegeven, " aldus Bergman. 

Toekomst

Blom denkt dat de werkwijze van het Nederlandse middelbaar beroepsonderwijs niet snel gaat veranderen. "Ik denk dat er niet veel gaat gebeuren. Met dit systeem waar de ROC's veel vrijheid hebben, zie ik geen perspectief," aldus Blom.  
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.