cultuur

Een verboden liefde in de negentiende eeuw in Zwolle

Historicus Wim Coster stuitte in Zwolle op een bijzondere rechtszaak. Een dominee werd verliefd op een barones. Zij, net weduwe en hij, echtgenoot en vader van drie kinderen. Een verboden liefde, tegen het decor van Zwolle in de negentiende eeuw, die zelfs tot rechtszaken leidde.Â
Coster kwam op het spoor van het liefdesverhaal van barones Jeannette Pruimers en dominee Johannes Gerrit van Rijn toen hij een boek schreef over bijzondere rechtszaken aan de rechtbank in Zwolle. "Ik dacht, met deze zaak wil ik meer doen. Tijdens het onderzoek kwam ik brieven, testamenten, procesdossiers, krantenberichten en zo reconstrueerde ik de geschiedenis."
De liefde leidde tot opspraak in Zwolle, en zelfs door het hele land. "Iedereen sprak er schande van. Zwolle was destijds met ongeveer 20.000 inwoners nog zeer kerkelijk. Bovendien was iemand die lid was van de kerkenraad, ook van justitie. Hij had een dubbelrol en zorgde ervoor dat de liefde voor de rechter kwam. De dominee kwam in het gevang."

Nazaten

Coster spoorde zelfs nazaten op van de barones. "Ze bleken in Zwitserland te leven, en ik ontmoette hen ook. Ze bleken kleinkinderen en één man luistert nog naar de naam 'Van Dedem'. Hij wist van niks. Van het plaatsje Dedemsvaart had hij wel eens gehoord geweest. Maar van zijn geschiedenis niet. Ik voelde toen dat het heel bijzonder was, omdat ik hem informatie kon geven over zijn persoonlijke geschiedenis. En hij op zijn beurt weer informatie aan mij."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.