Kampen

Burgemeester Kampen over extra geld crisisopvang: "Lag gelukkig dicht bij binnenstad"

Burgemeester Bort Koelewijn van Kampen noemt de locatie van de crisisopvang in de stad een van de redenen waarom de gemeente geld heeft overgehouden aan de opvang van vluchtelingen.
Gisteren werd duidelijk dat vier gemeenten in Overijssel geld overhielden aan de opvang van vluchtelingen. Kampen hield ruim elfduizend euro aan de opvang over. "In Kampen hadden wij het geluk dat de opvang dicht bij de binnenstad lag", zei Koelewijn tegen RTV Oost. "Daardoor konden mensen voor medische redenen gewoon lopend naar bijvoorbeeld een huisarts. Dan hadden we geen taxikosten."

Meer geld voor langer verblijf

Daarnaast kreeg de gemeente een dag extra betaald als vluchtelingen 24 uur langer bleven dan gepland. Koelewijn: "De vaste kosten namen voor die extra dag dan niet toe, terwijl de variabele kosten voor de asielzoekers wel toenam." Elke gemeente krijgt van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) voor de vluchtelingenopvang honderd euro per asielzoeker per nacht.

Eerlijk verdelen

De gemeenten die geld overhielden aan de opvang gaan binnenkort in gesprek over de verdeling van het geld. De gemeente Rijssen-Holten betaalde bijvoorbeeld ruim 20.000 euro meer dan dat het kreeg van het COA voor de opvang. "Maar ik denk bijvoorbeeld ook aan de gemeente Hardenberg", zegt Koelewijn. Hardenberg maakte 11.500 euro verlies. 
Bekijk ook het dossier 'Vluchtelingen'.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.