Verhalen

Karin van der Toorn strijdt voor minder onwetendheid over agrarische sector

Hoe is het als jong boerengezin je te weren tegen alle kritiek uit de maatschappij? Boerin Karin van der Toorn uit Olst weet daar alles van. "Tegen wil en dank. Er is zoveel wederzijds onbegrip."
Ze is onbedoeld een boegbeeld geworden van de agrarische sector door actief te zijn op het platform 'Wakkere Boerin'. "Het werk op de boerderij is er bij mij niet met de paplepel ingegoten. Ik kom uit de stad, uit een Greenpeace-gezin. Op verjaardagen met familie hebben we altijd nog stevige discussies. Maar dat is goed. Hierdoor weet ik hoe een groot deel van onze samenleving aankijkt tegen de agrarische sector."

Discussie

Ze kwam tijdens in de kalverendiscussie, toen er een plan was om kalveren na de geboorte langer bij de moeder te laten, op voor de boeren. De sector doet volgens Van der Toorn juist veel investeringen in dierenwelzijn. "Maar de maatschappij ziet dat door het negatieve frame niet zo." Zonder de agrarische sector ontstaat er bovendien armoede op het platteland, voorspelt de boerin. "Het platteland is een grote banenmotor. Al met al levert de sector om en nabij de 700.000 banen op."

Kennis

Het kleiner maken van de kloof tussen burgers en boeren, kan volgens haar alleen door meer kennis. "Ik nodig critici uit: kom langs en kijk hoe boeren werken. Werkelijke verandering komt pas als Nederlanders bereid zijn om meer geld uit te geven aan hun voedsel. Nu is dat slechts 11% van hun inkomen. Ook boeren houden niet van kiloknallers. Dat vlees wordt geïmporteerd uit bijvoorbeeld Oekraïne, waar dierenwelzijn niet hoog op de agenda staat. Ondertussen gaat onze melk en vlees allemaal naar het buitenland." 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.