hengelo

Hengelose politiek wil duidelijkheid over besteding overgebleven zorggeld door college

Gemeentehuis Hengelo
Gemeentehuis Hengelo
Geld dat is overgebleven door bezuinigingen in de thuiszorg en gehandicaptenvervoer moet in de zorgsector blijven. ProHengelo stelt dat het college van B&W het geld ergens anders aan wil besteden.Â
Dat is alles behalve duidelijk, zeggen andere partijen. Die willen de behandeling van het jaarverslag 2015 begin juni afwachten.

Hoeveel geld over?

In 2015 is de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) ingegaan en dat heeft landelijk voor bezuinigingen tot 310 miljoen euro gezorgd in de zorgsector. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS.
Vooral in de thuiszorg en op het vervoer voor gehandicapten en zieken is geld ingehouden. De vraag die verschillende Hengelose partijen hebben: om hoeveel gaat het in Hengelo en waar gaat dat bedrag naartoe?

'Falend beleid'

ProHengelo zegt dat het college het overgebleven geld, in totaal 3,5 miljoen euro, wil gebruiken voor het versterken van het eigen vermogen van de gemeente. "Falend beleid mag niet worden betaald over de rug van zieken en gehandicapten in Hengelo", stelt die partij.
"Ik weet niet hoe ProHengelo aan die cijfers komt", zegt Leo Janssen van Lokaal-Hengelo. Janssen wil morgenavond tijdens het vragenuurtje het onderwerp behandelen: "Ik ga vragen hoeveel geld er in 2015 is overgehouden van het Wmo-budget en hoe dat komt." Daarnaast wil Janssen weten waar het geld naar toe gaat. Bijvoorbeeld, zoals ProHengelo dat graag ziet, naar de zorgsector.

Niet automatisch toeschrijven

Fractievoorzitter Floor van Grouw van SP kan zich er in principe in vinden dat het geld terug naar de zorg zou gaan. Maar hij wil de zaak enige nuance geven: "Het college wil het geld niet automatisch toeschrijven aan de zorg, maar eerst rustig bekijken wat te doen met het overschot."

Sterk voor de zorgsector

CDA Hengelo zegt dat het alles behalve duidelijk is waar het geld heen gaat en wacht de behandeling van dit onderwerp komende woensdag af. "Als het geld nodig is in de zorgsector, dan maken wij daar ons sterk voor", stelt raadslid Inge Postma van de partij. De VVD wil zich nog niet openlijk uitspreken over het vraagstuk. 
Er is in 2015 sterk bezuinigd op het beleid van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Mensen ontvingen daardoor minder hulp en zagen de eigen bijdragen omhoog gaan. In Hellendoorn werden zondag ook vragen gesteld over het WMO-beleid van het college van B&W.
De gemeenteraad zal tijdens het bespreken van het Jaarverslag 2015 op 8 juni pas uitgebreid op de vragen van Lokaal-Hengelo in gaan.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.