abdij Sion

Rondleiding abdij Sion is een reis door het verleden

Decennialang was het een plek waar je amper verder kwam dan het poortgebouw en de kapel. Maar de monniken hebben het Cisterciënzer slotklooster in Diepenveen achter zich gelaten en in afwachting van nieuwe bewoners mogen we er rondkijken.
De sterk gekrompen communiteit wordt voortgezet op Schiermonnikoog. Om te voorkomen dat het klooster ten prooi zou vallen aan projectontwikkelaars, werd het gebouw aangekocht door de stichting Nieuw Sion.

Nieuw Sion

De speciaal voor dit doel opgerichte stichting ziet graag dat de spirituele functie van het klooster behouden blijft. "We wilden niet dat het een bowlingbaan werd," zegt Peter Dullaert. Hij is het gezicht van de stichting. 

Christelijke leefgemeenschap

Er komt op termijn een oecumenische communiteit, een leefgemeenschap van mensen die vanuit een christelijke levensovertuiging willen samenleven. Verder leent het grote complex zich prima voor congressen en kunnen er kortere of langere tijd mensen terecht voor retraites.

Rondleiding langs kamers en werkplaatsen

Met Peter Dullaert als gids bekijken we de kapel, de refter, de kamertjes van de broeders en de oude werkplaatsen, plaatsen die anders nooit toegankelijk waren. De timmerwerkplaats ademt nog steeds de sfeer van de jaren dertig. Het 150 jaar oude gebouw wordt fasegewijs aangepast aan de eisen van de moderne tijd. 
Zondag 22 mei na het nieuws van 0800 in Hoogtij, donderdag 12 mei Overijssel Vandaag.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.