Keklik Yücel

Facebookprofiel PvdA-Tweede Kamerlid Keklik Yücel uit Deventer offline gehaald

Screenshot facebookpost PvdA
Screenshot facebookpost PvdA
Het facebookprofiel van Tweede Kamerlid voor de PvdA Keklik Yücel is vandaag verwijderd. Yücel, uit Deventer, plaatste vanmorgen een bericht op haar profiel over vrijheid van meningsuiting. Later is haar hele profiel verdwenen.
De Partij van de Arbeid laat met een bericht op haar eigen profiel weten: "Wij vinden het onacceptabel dat het profiel van een volksvertegenwoordiger die een openhartig verhaal schrijft over haar drijfveren en idealen zomaar offline wordt gehaald. Dit hebben we Facebook laten weten, met het verzoek het profiel meteen weer te activeren. Om met Keklik te spreken: wij mogen onze vrije meningsuiting nooit onder druk laten zetten."

Offline

Hoe het profiel offline is gehaald is onduidelijk. Een mogelijkheid is dat het bericht van Yücel is gerapporteerd, na veel meldingen kan het zijn dat Facebook een profiel verwijdert. 

Betoog Keklik Yücel

Yücel schreef vanmorgen over de kliklijn voor Turkse Nederlanders die via het Turkse consulaat in Nederland opgezet was. De politica heeft zich daar zeer kritisch over uitgelaten. "Het kan toch niet zo zijn dat de lange arm van Erdogan zelfs zo ver reikt."
Ook schrijft Yücel over de aanhouding van columnist Ebru Umar in Turkije vanwege een tweet. "Bizar, schandalig en onacceptabel. De dag na haar aanhouding regende het juichtweets van Erdogan-aanhangers in Nederland. Daar heb ik zeer fel op gereageerd. Met overtuiging... want er is helemaal maar dan ook helemaal niets grappigs aan juichen voor onderdrukking."

Aangifte

Volgens Yücel is er aangifte tegen haar gedaan bij de Turkse autoriteiten. "Blijkbaar zijn zelfs een betoog voor vrije pers en het verdedigen van fundamentele waarden genoeg voor zenuwen onder de anti-democratische Turks-Nederlandse gemeenschap. Ze doen maar wat ze niet laten kunnen. Ik blijf ondertussen doen waarvoor ik gekozen ben. Onze vrijheid, gelijkwaardigheid en gelijke kansen verdedigen en uitdragen."
Lees hieronder het hele betoog van Keklik Yücel: 
Reacties 
Op het bericht van de PvdA wordt geschrokken gereageerd: 

"We tasten in het duister"

In een reactie laat de PvdA weten niet precies te weten wat er aan de hand is. "We tasten in het duister en zijn nog in afwachting van een reactie van Facebook, meer is ons ook niet duidelijk."

Bedreigingen

Gisteren spraken wij Keklik Yücel over bedreigingen aan haar adres via Twitter vanwege haar stellingname in de kwestie Ebru Umar. Uit de hoek van wat Keklik noemt 'Turkse fascisten in Nederland' krijgt zij al enige weken ernstige bedreigingen. Die variëren van verkrachting tot het wat aandoen van haar gezin. Yücel zegt daarover: "Ik ben niet bang en ik laat me zeker niet de mond snoeren. Ik blijf altijd en overal mijn mening geven, ook en vooral in deze zaak."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.