hennepteelt

Politie kijkt tevreden terug op twee jaar durend onderzoek naar drugshandel

De vijftien personen die vanmorgen zijn aangehouden tijdens de huiszoekingen op meer dan twintig locaties in Zwolle, Vroomshoop en Almelo worden verdacht van grootschalige internationale hennepteelt, het witwassen van geld en georganiseerde criminaliteit. Dat meldt de politiechef van het district Twente Janny Knol.
De leeftijd van de personen varieert van begin twintig tot eind vijftig. Naast de aanhoudingen zijn er van de verdachten ook auto's, contant geld, vuurwapens en drugs in beslag genomen. 

Groot samenwerkingsverband

Aan de politie-actie deden zo'n 350 man mee, waaronder medewerkers van de Belastingdienst, het Openbaar Ministerie, Defensie, de Rijksdienst voor het Wegverkeer, het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit en de gemeenten. "We zijn heel tevreden en trots op de actie vandaag", zegt Knol. "Het onderzoek loopt al twee jaar en vandaag was de grote 'klapdag' waarin de verdachten werden aangehouden.
De zoekteams van Defensie hebben op verborgen plaatsen geld en vermoedelijk xtc-pillen aangetroffen, zegt Knol. 
Knol kan niet zeggen of er nog meerdere aanhoudingen volgen. "De verdachten die wij in beeld hadden, hebben wij nu opgepakt. Het kan maar zo dat er nog meer aanhoudingen volgen op basis van bijvoorbeeld de administratie die wij ook in beslag hebben genomen. Maar dat zijn nu alleen nog maar speculaties." 

Misdaad loont niet

Steeds vaker zie je dat georganiseerde misdaad vaak plaatsvind in een 'gewoon' rijtjeshuis, zegt Knol. "Men wil niet opvallen zoals in films met grote huizen en dure auto's. Ze willen het liefst uit beeld blijven van de politie en justitie. Gelukkig blijkt nu ook weer dat misdaad niet loont." 
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.