Raad van State

Raad van State: vergunning Hardshock Zwolle in 2013 onterecht verleend

Hardshock Festival 2013 op Wijthmenerplas
Hardshock Festival 2013 op Wijthmenerplas © Monika Schreurs
De vergunning voor het hardcore-festival Hardshock, in april 2013 bij de Wijthmenerplas bij Zwolle, had inderdaad niet afgegeven mogen worden. Dat concludeert de Raad van State. Het college van Zwolle en de organisatie van het festival stapten naar de Raad van State, nadat de de rechtbank eind 2014 bepaalde dat de vergunning onterecht was verleend.
Verder vindt de Raad van State dat de gemeente een bezwaar van een omwonende tegen de verleende vergunning niet had mogen afwijzen.

'Geluidsoverlast ondragelijk'

De vergunning werd in maart 2013 afgegeven, eind april vond het hardcore-festival plaats. Een omwonende diende in juli een bezwaar in tegen het verlenen van de vergunning: volgens haar was de geluidsoverlast tijdens het festival ondragelijk. De gemeente veegde dat bezwaar van tafel en de omwonende stapte naar de rechter.
De vrouw kreeg vervolgens gelijk van de rechter: er was sprake van onduldbare hinder tijdens het festival en de vergunning had niet afgegeven mogen worden.
Verder kon de gemeente volgens de rechter niet goed onderbouwen waarom een harder geluid dan normaal werd toegestaan tijdens Hardshock. Ook vond de rechter dat niet alle belangen van omwonenden goed waren afgewogen, anders had de gemeente de vergunning nooit afgegeven.

Aanzienlijke overlast

Volgens de Raad van State is niet te concluderen dat er voor de omwonende sprake was van onduldbare hinder. Daarvoor ontbreken objectieve gronden, aldus de Raad. Dat er sprake zou zijn van veel geluidshinder als de maximaal toegestane geluidsniveau's bereikt zouden worden, kan wel worden geconcludeerd, maar het is niet te bepalen wanneer een omwonende onduldbare hinder ondervindt.
De Raad van State gaat mee in het oordeel dat de gemeente niet goed heeft kunnen onderbouwen waarom het geluid voor dit evenement harder mocht en dat de gemeente te weinig onderzoek heeft gedaan naar de gevolgen van de toegestane maximale geluidswaarden. 

Al jaren discussie

Er is in Zwolle al jaren discussie over dancefestivals en geluidsoverlast. Een aantal rechtszaken werd gestart door omwonenden en de regels voor de geluidsnormen worden steeds strenger. High Energy Events, organisator van Hardshock en MegaBase, besloot eerder al om beide evenementen naar Almere te verhuizen. De organisatie van Wildness gooide in maart de handdoek in de ring.
De gemeente ziet de uitspraak van de Raad van State als praktische handvatten op basis waarvan de geldende geluidsnormen gehandhaafd kunnen worden. De komende tijd wordt de uitspraak verder bestudeerd en gebruikt om het evenementenbeleid verder te verfijnen. 
Het comité Herrie uit de Stad is tevreden over de uitspraak van de Raad van State. Een woordvoerder noemt het een 'tik op de vingers' voor de gemeente. Herrie uit de Stad strijdt al tijden tegen geluidsoverlast door evenementen in Zwolle.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.