PEC Zwolle

PEC Zwolle ziet kansen in play-offs: "Er is geen favoriet"

Hoewel PEC Zwolle zich afgelopen zondag als laatste ploeg en met enig fortuin wist te plaatsen voor de play-offs, leeft bij de Zwollenaren de overtuiging dat Europees voetbal haalbaar is. "Ik zie dit jaar geen enkele favoriet in de play-offs", zegt trainer Ron Jans in de aanloop naar de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht, donderdag.
En dat is het grote verschil met vorig seizoen. Toen bereikte PEC Zwolle ook de play-offs, maar trof het in de halve finales Vitesse, op dat moment dé ploeg in vorm.
Desondanks werd het een spannende tweestrijd. De 1-1 remise in Arnhem was echter niet voldoende voor een finaleplek na een onnodige 1-2 nederlaag in eigen huis.

Les van vorig jaar

"We hebben toen een uur goed gespeeld en kwamen hier ook met 1-0 voor", herinnert Jans zich. Daarna hadden we in bepaalde fases wat slimmer moeten zijn. Ook tegen FC Utrecht zullen we weer spelen om te winnen en om doelpunten te maken. Maar we moeten er wel voor zorgen dat het niet té open wordt. Hopelijk is dat de les die we van vorig jaar hebben geleerd."

In de twee competitiewedstrijden tegen FC Utrecht leed PEC Zwolle tweemaal een zure nederlaag. Thuis werd met 2-1 verloren door een penalty in de blessuretijd, terwijl even daarvoor Stef Nijland een penalty namens PEC Zwolle had gemist. In Utrecht werd het 1-0 door een goal van Boymans vlak voor tijd.

Geen bergen druk
"Het was twee keer kielekiele dat we duimen hebben moeten leggen", vindt doelman Kevin Begois. De Belg staat donderdag vanwege de elleboogklachten van Mickey van der Hart opnieuw onder de lat bij PEC Zwolle. Begois denkt dat de druk in deze tweestrijd meer bij FC Utrecht ligt. "Ik denk dat van ons het minst verwacht wordt dat we doorgaan. Er liggen hier geen bergen druk dat we Europees voetbal móéten halen. Maar we wíllen wel heel graag."
FC Utrecht had de afgelopen weken al twee keer de kans om Europees voetbal veilig te stellen, maar de ploeg van Erik ten Hag verloor de bekerfinale tegen Feyenoord en legde het tegen AZ af in de strijd om de vierde plek in de eredivisie.

Zelfde elf

PEC Zwolle start tegen Utrecht met het elftal dat ook aan de aftrap stond van de thuiswedstrijd tegen PSV, afgelopen zondag. Wouter Marinus maakt geen deel uit van de wedstrijdselectie; de middenvelder kampt opnieuw met wat heupklachten. Ook Nijland, Thomas, Schenkeveld, Karagounis en Saymak zijn nog niet inzetbaar.
Woensdagmiddag waren er ruim 6000 kaarten verkocht voor het eerste play-offduel van PEC Zwolle. Vanavond en morgen kunnen er nog kaarten worden gekocht. Het duel in het IJsseldelta stadion begint om 20.45 uur. Zondagmiddag is de return. FC Groningen en Heracles strijden om de andere plek in de finale.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.