provinciale staten

"Bezuinigingen OV niet ten koste van ouderen en andere kwetsbare groepen"

Bussen op busstation Zwolle
Bussen op busstation Zwolle
Ouderen en minder mobiele reizigers dreigen de dupe te worden van de bezuinigingen op het openbaar vervoer in Overijssel. Dat stelt ouderenpartij 50Plus. De partij wil daarom dat deze kwetsbare groep beschermd wordt en krijgt daarbij steun van het CDA, ChristenUnie, SP, PVV en D66.Â
De provinciale politiek spreekt vandaag over bezuinigingen op het openbaar vervoer. Die bezuinigingen zijn nodig vanwege de te hoge kosten. Daarnaast lopen de inkomsten terug en is er een jaarlijks miljoenentekort.

Ouderen hebben geen alternatief

Volgens Fred Kerkhof van 50Plus zijn juist ouderen en minder valide mensen afhankelijk van het openbaar vervoer omdat er vaak geen alternatief vervoersmiddel beschikbaar is zoals een auto of E-bike.
"In het vandaag voorliggende koersdocument is er nauwelijks aandacht voor deze groep mensen, terwijl de provincie wel degelijk een verantwoordelijkheid heeft om te zorgen voor betrouwbaar, toegankelijk en betaalbaar openbaar vervoer voor iedereen. Ook op het platteland."

Geen gedwongen ontslagen

Een aantal partijen pleit er vandaag ook voor dat de bezuinigingen in het openbaar vervoer niet leiden tot gedwongen ontslagen bij chauffeurs van bussen bijvoorbeeld.
Het gaat om CDA, PVV SP, 50Plus en SGP die willen dat bij een nieuwe concessie, het onderdeel 'behoud van banen' als extra criterium wordt toegevoegd.

Eerst West-Overijssel dan Twente

De bezuinigingen in het openbaar vervoer worden eerst doorgevoerd in West-Overijssel en pas later in Twente.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.