CDA Overijssel

CDA Overijssel wil asbest sneller en goedkoper opruimen met nieuwe methode

CDA Overijssel wil asfalt goedkoper en sneller opruimen
CDA Overijssel wil asfalt goedkoper en sneller opruimen
Het CDA in Overijssel pleit voor een nieuwe methode om het asbest op te ruimen. Hierdoor kan asbest op vooral boerenschuren sneller en goedkoper worden opgeruimd.
Vanaf 2024 zijn asbesthoudende daken verboden. Vooral op het platteland, maar ook op veel bedrijfspanden, ligt nog veel asbest op het dak. Deskundigen vrezen dat de opgave zo groot is, dat de deadline niet meer gehaald kan worden.
Binnenkort debateert de provinciale politiek over de vraag wat er gedaan moet worden om toch zoveel mogelijk asbest van de Overijsselse daken te halen. Het CDA komt vandaag alvast met een voorschot daarop.

Huidige methoden te duur

De methode houdt in dat er een extra type asbestinventarisatie wordt toegevoegd, specifiek gericht op asbesthoudende golfplaten. Volgens CDA-statenlid Bouwien Rutten is de nieuwe methode nodig, omdat de huidige methoden vaak veel te duur zijn voor de eigenaren van asbesthoudende daken. Daardoor blijft veel asbest liggen.

Enthousiaste reactie van gedeputeerde

Gedeputeerde Lievers is enthousiast over het voorstel. “Dit kan er voor zorgen dat eenvoudige golfplaten op schuurtjes makkelijker verwijderd kunnen worden.”
Wel wijst Lievers erop dat de provincie geen toestemming kan geven voor de nieuwe methode. “Dat is in handen van het ministerie van Sociale Zaken en de Tweede Kamer.” Wel wil Lievers naar Den Haag om de politiek daar enthousiast te maken voor de nieuwe methode.

Opgave Overijssel is groot

Het voorstel van het CDA wordt ondersteund door de ChristenUnie, 50Plus en de SP. Overijssel heeft in vergelijking met andere provincies in het land een extra grote opgave als het gaat om het opruimen van asbesthoudende daken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.