Enschede

Enschede herdenkt vandaag de vuurwerkramp, nu zestien jaar geleden

De herdenking is bij het monument voor de omgekomen slachtoffers
De herdenking is bij het monument voor de omgekomen slachtoffers
Enschede herdenkt vandaag de vuurwerkramp. Op deze vrijdag 13 mei is het zestien jaar geleden dat de ramp zich voltrok. Het gevolg: 23 doden, bijna duizend gewonden en een complete woonwijk die werd weggevaagd.
De herdenking begint om drie uur 's middags bij het monument voor de omgekomen slachtoffers; vier brandweermannen en negentien burgerslachtoffers.
Voor de nabestaanden is deze dag nog steeds moeilijk, omdat de exacte toedracht nooit duidelijk is geworden ondanks een tiental onderzoeken.

Geheim rapport

Recent besliste de rechter dat een geheime rapportage van kritische onderzoekers van de politie alsnog openbaar moet worden. In dat rapport wordt de vloer aangeveegd met de conclusies van de Rijksrecherche uit 2004 dat het onderzoeksteam, het Tolteam, geen fouten heeft gemaakt.
Volgens dat nu nog geheime onderzoek zijn er wel degelijk strafbare feiten gepleegd door sommige rechercheurs en is de rechterlijke macht opzettelijk misleid.
De weduwes hebben de Staat aangeklaagd. Dissidente rechercheur Jan Paalman is vrijdag voor het eerst in 16 jaar bij de herdenking.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.