nieuws

Oorlogsveteraan start zorghuis voor oud-militairen met trauma in IJhorst

Reestdal-idylle
Reestdal-idylle © Eelco Kuiken
Een zorgboerderij voor oud-militairen die in psychische nood verkeren na het werken in oorlogsgebieden. Het is een initiatief van oorlogsveteraan Boudewijn Kok uit Dedemsvaart, die samen met Aly en Albert Postma de Reestdal-idylle oprichtte. Het is een plek in IJhorst waar oud-soldaten tot rust kunnen komen. De opening van het uitrusthuis is volgende maand.
Soms krijgen militairen na terugkomst van uitzending naar oorlogsgebieden kortsluiting in het hoofd. Boudewijn Kok had het ook. Hij zat in juli 1995 als VN-soldaat van Dutchbat in Srebrenica. Na zijn terugkeer raakte hij geestelijk in de knoop. Het kostte hem twee relaties, z’n baan en op een gegeven moment stond hij tussen de spoorrails om er een eind aan te maken. Kok zocht hulp en kreeg met moeite zijn leven weer op de rit.
Albert en Aly zijn ondernemende types. Hij is directeur van een transportbedrijf, zij werkte als leidinggevende bij Speelwerk. Samen hadden ze een vakantiepark in Frankrijk. Na jarenlang hard gewerkt te hebben vinden ze het nu tijd om iets te doen waar ze ook een ander mee helpen. Een zorgboerderij dus. Het paar kocht een boerderij met aanpalende ruimtes in IJhorst voor dit doel.

Kok wil lotgenoten helpen

Op het erf staat een tweede woning en dat besloten Aly en Albert te verhuren. Ex- militair Boudewijn Kok uit Dedemsvaart reageerde op de huuradvertentie. Er was een klik tussen de Postma’s en de oud-militair. Kok hielp en helpt lotgenoten. "Een militair met problemen kun je bereiken als je weet wat hij voelt, wat hij doormaakt. Ik weet wat er in ze omgaat. Daarom kan ik ze helpen. Ik wilde al veel langer een voorziening starten voor oud-collega’s, simpelweg omdat het niet bestaat en er wel behoefte aan is", zegt Boudewijn.
"Toen we zijn verhaal hoorden, wisten we meteen wat de doelgroep zou moeten zijn voor onze zorgboerderij: militairen die kampen met ptss of andere problemen, veroorzaakt door een uitzending. We besloten de krachten te bundelen en samen de Reestdal-idylle te beginnen”, zegt Albert.

Opvang en dagbesteding voor maximaal 12 cliënten

Het is de bedoeling om te beginnen met de opvang en dagbesteding van zes cliënten. Dat moet doorgroeien naar maximaal twaalf. Het doel is dagbesteding, zoals werken in de moestuin, in het bos werken met paarden of met andere dieren. En altijd is Boudewijn Kok erbij om zijn oude maten te ondersteunen. “Dit is geen psychologisch centrum, maar een veilige plek voor gelijkgestemden”, zegt Boudewijn.
Wie moet dat allemaal betalen? "We gaan in eerste instantie uit van pgb’s die cliënten hebben, maar vinden eigenlijk dat Defensie dit zou moeten betalen. Deze organisatie is het aan haar mensen verplicht om ze helpen", stelt het drietal.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.