cultuur

Auteur Marco Krijnsen rondt 10 jaar onderzoek af naar moord in Hengelose poptempel

Het was het einde van de jaren '60, begin jaren '70. De tijd van alternatieve muziek, drugs, yogalessen en teach-ins. Ook in het keurige Hengelo was zo'n hippie-enclave: het jongerencentrum Fashion. Journalist en historicus Marco Krijnsen deed 10 jaar lang onderzoek naar een moord in dat jongerencentrum en schreef er een boek over: 'Jatti. Moord in het Paradiso van het Oosten'. "Het boek is af, maar een streep eronder? Nee, meer een puntkomma denk ik."
Krijnsen schreef zijn roman op basis van archiefmateriaal, interviews met betrokkenen en zijn eigen ervaringen tijdens het onderzoek. Volledig gefascineerd raakte hij over Jatti; een lastige jongen uit Overdinkel. Jatti kwam graag in het jongerencentrum Fashion, maar is zelf een lastig portret. Op 3 maart 1971 wordt hij doodgeschoten, zijn lijk is nooit gevonden.

Open wond

Nu, ruim veertig jaar later, beheerst Jatti nog altijd de levens van drie mensen: een barkeeper, een politieman en een journalist. "Ieder heeft zo z’n eigen motieven. Alle drie willen ze maar één ding: Jatti moet gevonden worden."
Tips over waar het lijk zou zijn, komen tot op de dag van vandaag binnen. Volgens het onderzoek van Krijnsen verstoppen de daders zijn lichaam in de bossen rond Hengelo. "Ik bestuurde een luchtopname van de Boekelerhoekweg. Er stond een meanderend lijntje op ingetekend. Een doodlopend bospad. Daar, in de tweede bocht naar links, zou het lijk moeten liggen. Hemelsbreed honderd meter van de A35."

Hippie

De hippiesfeer is sterk verweven in het boek. Er zaten ook duistere kantjes aan aan die hippietijd. "Tijdens een zogenoemde teach-in bijvoorbeeld, kwam er een schedelboorkoning genaamd Bart Huges. Deze dokterszoon uit Amsterdam had een gaatje in zijn hoofd geboord met een Black&Decker. Hij zei dat je er blijvend high van werd."
De schrijver uit Hengelo presenteert de roman over de onopgeloste moord vanavond in poppodium Metropool, in Hengelo. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.