Eddy van Hijum

Provincie start hernieuwd offensief om tekort aan technici in 'Hightechregio Twente' tegen te gaan

De 'Hightechregio', zoals Twente zichzelf graag profileert, kan geen technici vinden. Ruim duizend vacatures kunnen niet worden ingevuld en dat aantal neemt toe. En dus komt er een hernieuwd offensief om ICT-ers, engineers en programmeurs te vinden.
"Het is een zorgelijke ontwikkeling", zegt Eddy van Hijum, gedeputeerde van de provincie Overijssel.
"Het is voor Twente van groot belang dat de vacatures ingevuld worden, omdat de hightech maakindustrie verhoudingsgewijs een groot onderdeel uitmaakt van onze economie. Als we niet de goede, geschikte werknemers kunnen vinden bij de vacatures, dan remt dat de economische groei en de ontwikkeling. Dat betekent dat we hier echt samen de schouders onder moeten zetten."

Samenwerking scholen en bedrijfsleven
Om in de toekomst over voldoende technisch personeel te beschikken, is er een hernieuwd offensief gestart. "Er moeten meer kinderen op jonge leeftijd voor techniek geïnteresseerd raken. We zoeken daarbij de samenwerking tussen alle scholen en het bedrijfsleven."
Ook moet volgens Van Hijum de doorstroming in het onderwijs worden bevorderd en moeten de mogelijkheden voor omscholing worden verbeterd.
Niet alleen Twente
Volgens Van Hijum is het tekort aan goede technici niet alleen een probleem in Twente. Ook in de Randstad en Duitsland is er een tekort. De regio Twente, maar ook Zwolle en Deventer moeten zich volgens de gedeputeerde profileren. "We moeten ook mensen van buiten de regio voor die vacatures interesseren."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.