Kampen

Bijenkasten geplaatst op dak van bedrijfspand in Kampen

In Kampen is vanmiddag een bijenkast geplaatst op het dak van een fabrieksgebouw. Het is het eerste fabrieksgebouw in Overijssel waar dit gebeurt.Â
Het gaat om een initiatief van Ilovebeeing, een organisatie die in binnen- en buitenland maatregelen neemt om het uitsterven van de bij te voorkomen. Elders in het land zijn al wel ervaringen met bijenkasten op bedrijventerreinen, maar in Overijssel nog niet. 
De bijenkast staat op het dak van tabaksmachinefabrikant ITM Group op industrieterrein Haatland. CEO Arend van der Sluis vond het een logische stap. "Wij zijn al heel druk bezig met duurzame energie en vergroening van ons bedrijf. Zo hebben we veel elektrische auto's in ons wagenpark en liggen er zonnepanelen op ons pand. Nu kunnen we ook wat doen voor de bij."

Openbaar groen

Vandaag is de eerste kast geplaatst, maar volgens Van der Sluis moeten er meer volgen. "Dat hangt ook erg af van de gemeente. Die is verantwoordelijk voor het openbaar groen, alleen moeten er veel meer bloemen in de bermen terugkomen, zodat de bijen ook voldoende voedsel kunnen vinden."
Wethouder Geert Meijering heeft er wel oren naar. "Wij maken ons als gemeente ook zorgen over de afnemende bijenpopulatie en we willen het openbaar groen daarom meer ecologisch gaan inrichten. Daarnaast willen we bedrijven in onze gemeente stimuleren om ook bijenkasten op hun dak te plaatsen. Ik zie daar weinig praktische bezwaren voor."

Sneeuwbaleffect

Theo Lodewijkx van Ilovebeeing is blij met de eerste bijenkasten op industriedaken in Overijssel. "Het begint bij dit soort kleine initiatieven, maar wij zijn ervan overtuigd dat meerdere bedrijven enthousiast gaan worden. Dan krijg je een soort sneeuwbaleffect en is de bij misschien nog te redden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.