vuurwerkramp

Expertgroep Klokkenluiders wil parlementair onderzoek naar vuurwerkramp

De expertgroep Klokkenluiders wil dat er een parlementair onderzoek komt naar de vuurwerkramp in Enschede.
Directe aanleiding is een nieuw rapport, uitgebracht door oud-Europarlementariër Paul van Buitenen in opdracht van de expertgroep.
Vrijdagavond werd bekend dat uit dit nieuwe onderzoek dat twee jaar heeft geduurd, blijkt dat de rechterlijke macht is misleid. Rechercheurs van het Tolteam, dat de ramp heeft onderzocht, hebben laakbaar gehandeld, aldus Van Buitenen. 

Afspraak met Kamerlid

De ex-Europarlementariër die als klokkenluider de Europese commissie ten val bracht na melding van misstanden, heeft een afspraak met CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt, die zich wil verdiepen in het nieuwe onderzoeksrapport. Oud-rechercheur Paalman zal daarbij ook aanwezig zijn. 
Paalman en zijn collega de Roy van Zuijdewijn kregen in 2005 ontslag nadat met hen een regeling was getroffen. De expertgroep Klokkenluiders vindt op basis van de nieuwe rapportage dat de beide rechercheurs gerehabiliteerd moeten worden. 

'Meerdere rode sportbroeken'

Het duo meldde al in 2002 dat de later vrijgesproken vermeende brandstichter André de Vries niets met de ramp te maken heeft gehad en dat met bewijslast tegen de inmiddels overleden Enschedeër is gerotzooid. Uit het onderzoeksrapport van de expertgroep blijkt nu dat destijds in het onderzoek tegen De Vries sprake was van meerdere rode sportbroeken. 
Van Buitenen laat in z'n rapport niets heel van het Rijksrechercheonderzoek uit 2004. Hij noemt dat een doofpotonderzoek, evenals het vervolgonderzoek van 2010 tot 2012. Een andere bevinding van Van Buitenen is dat de brandweer in Enschede de vuurwerkramp nooit had mogen bestrijden met water.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.