Ernst Jansen Steur

Hoge Raad doet vandaag uitspraak in zaak Jansen Steur

Ernst Jansen Steur
Ernst Jansen Steur
De Hoge Raad doet vandaag uitspraak in de zaak tegen oud-neuroloog Ernst Jansen Steur. Jansen Steur werd vorig jaar in hoger beroep vrijgesproken voor het toebrengen van opzettelijk zwaar lichamelijk en psychisch letsel, nadat hij door de rechtbank tot drie jaar cel was veroordeeld. Tegen die vrijspraak is het OM in cassatie gegaan.
Jansen Steur werkte jarenlang als neuroloog bij het Medisch Spectrum Twente in Enschede. In die tijd ging hij herhaaldelijk de fout in met verkeerde diagnoses. Zo stelde de toenmalig arts ten onrechte ernstige ziektes als alzheimer en MS vast en schreef hij de bijbehorende zware medicijnen voor.
Hij werd er ook verantwoordelijk voor gehouden dat een van zijn patiënten zelfmoord pleegde na een slechtnieuwsgesprek met de arts. Jansen Steur werd in 2003 ontslagen door het MST.
Begin 2014 werd Jansen Steur door de rechtbank veroordeeld tot drie jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor de zelfmoord van een patiënte en het toebrengen van opzettelijk zwaar lichamelijk en psychisch letsel. Daartegen ging zowel Jansen Steur als het Openbaar Ministerie in hoger beroep. 

Niet bewezen

Het gerechtshof in Arnhem oordeelde vorig jaar dat opzettelijk handelen van de arts niet bewezen is en sprak hem vrij van medische delicten en het stellen van verkeerde diagnoses.
Wel kreeg hij zes maanden voorwaardelijke celstraf gekregen voor de diefstal van medicijnen en het vervalsen van recepten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.