Jeannette Brouwer vecht voor erkenning van misbruik in psychiatrisch ziekenhuis in Raalte

Ongeveer 200 slachtoffers hebben zich gemeld voor het onderzoek naar geweld binnen de jeugdzorg, onder leiding van commissie De Winter. Zo ook Jeannette Brouwer. Als 16-jarig meisje belandde ze in Raalte in een psychiatrisch ziekenhuis. "Ik zou twee weken blijven, dat werd 2,5 jaar", aldus Jeannette. In die periode werd ze misbruikt door haar therapeut.Â

Ze kreeg zware medicatie. "Valium, librium, mogadom, alkineton, en ga zo maar door. In hoge doseringen. Maar een echte diagnose was er niet." Als puber was ze dwars. Ze rookte wiet, iets dat in het Almelose arbeidersgezin niet gebruikelijk was. Vader, moeder en zussen wisten zich hier geen raad mee. Toen Jeanette op een dag wegliep naar Groningen, ging het mis. "Ik ging naar Raalte en daar had ik intensief contact met de arbeidstherapeut. Ik dacht aanvankelijk dat hij begreep dat ik onterecht in het psychiatrisch ziekenhuis was beland. Na een jaar begon het misbruik dat 1,5 jaar heeft geduurd."

In de weekenden ging de jonge patiënt met haar therapeut mee naar huis. "Een collega had wel een 'niet pluis' gevoel, daar zijn aantekeningen van gemaakt en ik kwam sindsdien niet 5 keer, maar 3 keer bij hem." De jonge vrouw raakte steeds verder in de knoop met haar omgeving en haar leven. Het leidde tot een poging tot zelfdoding. 

"Het is een hele heftige periode uit mijn leven geweest, waar ik nog altijd de impact van merk. Het leidde 30 jaar later tot een zware depressie. Pas nu lukt het me om dingen achter me te laten. Daar is oprechte erkenning heel belangrijk bij. Daarom wil ik ook dat meer mensen zich melden bij commissie de Winter, als er sprake is van misbruik of geweld in jeugdzorg. Ook van jaren geleden."

Meer over dit onderwerp:
Verhalen
Deel dit artikel:

Reageren