nieuws

Vondelingenkamer Isala in Zwolle volgende week woensdag open; ziekenhuis verwacht geen protesten

Ziekenhuis Isala in Zwolle
Ziekenhuis Isala in Zwolle
De Vondelingenkamer in ziekenhuis Isala in Zwolle gaat volgende week woensdag open. Protesten van tegenstanders verwacht het ziekenhuis niet.
In de Vondelingenkamer kunnen vrouwen hun baby anoniem achterlaten in een speciaal ingericht kamertje.

Protesten

Isala nam in november vorig jaar als eerste ziekenhuis ter wereld het initiatief om een Vondelingenkamer te bouwen. Dat zorgde direct voor de nodige fronsende wenkbrauwen. 
Minister Ard van der Steur noemde de Vondelingenkamer vorig jaar in een brief aan de Tweede Kamer 'ongewenst'. Volgens de minister van Veiligheid & Justitie is het niet de oplossing van het probleem. Hij ziet meer in voorlichting en hulpverlening.
Protesten van tegenstanders verwacht het ziekenhuis echter niet bij de opening. "We hebben geen signalen gehad", laat een woordvoerder van het ziekenhuis weten.
Vandaag eerste vondeling
In Groningen, Papendrecht en Middelburg zijn inmiddels al Vondelingenkamers. Vorige week kwamen vrijwilligers van een vondelingenkamer voor het eerst in actie.
Een jonge moeder had in de nacht van donderdag op vrijdag de noodlijn van Beschermde Wieg, de organisatie achter de Vondelingenkamer, gebeld. Een vrijwilliger van de stichting schakelde een verloskundige in, waarna de baby gezond ter wereld kwam. Het kindje is vervolgens overgedragen aan het Groningse Martini Ziekenhuis. De baby is ondergebracht bij een crisispleeggezin. 

Het te vondeling leggen van een kind is verboden in Nederland. Er staat een celstraf van ruim vier jaar op en een boete van ongeveer 20.000 euro. Daarom strijdt de Beschermde Wieg voor een gedeeltelijke wetswijziging.

Vondelingenkamer
De kamer is een ruimte van ongeveer 1,5 bij 3 meter, waar de moeder naar binnen kan gaan met haar baby. De kamer is ingericht met een ledikantje, een tafeltje en een stoel. De moeder kan anoniem in gesprek gaan met een hulpverlener of ervoor kiezen de baby meteen achter te laten.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.