Yme Drost

Yme Drost: Uitspraak Hoge Raad over Jansen Steur was te verwachten, maar is frustrerend

Het heeft 11 jaar van zijn leven gekost en vandaag is er een eind gekomen aan een tijdperk. Maar de "affaire Jansen Steur" kan letselschadespecialist Yme Drost uit Hengelo moeilijk naast zich neerleggen.Â
Vandaag kwam de uitspraak van de Hoge Raad. Die zegt dat als het gerechtshof dat oud-neuroloog Jansen Steur van het MST in Enschede vrijgesproken wordt van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel.

Fouten niet bewezen

In de tijd dat Jansen Steur bij het ziekenhuis in Enschede werkte, heeft hij tientallen foute diagnoses gesteld. Maar de opzet daarvan is niet bewezen, zegt de Hoge Raad.
De rechtbank oordeelde in eerste instantie anders en legde de oud-neuroloog een gevangenisstraf op van 3 jaar. Jansen Steur en het Openbaar Ministerie gingen beide in beroep. Tegen de vrijspraak door het hof ging het OM in beroep. 

"Het boek is dicht"

Yme Drost heeft jarenlang slachtoffers en nabestaanden bijgestaan. "Het ergste is nog dat het Openbaar Ministerie de zaak te lang heeft laten liggen, waardoor het proces om Jansen Steur te vervolgen te laat is begonnen. Maar eigenlijk begon het al bij het ziekenhuis die de zaak te lang in de doofpot heeft gestopt. Gelukkig hebben we ook zaken gewonnen. Zo is hij bijvoorbeeld uit zijn beroep gezet. De uitspraak van vandaag had ik wel verwacht, maar wat is het frustrerend". 
Voor slachtoffer Freddy de Haan uit Enschede gaat vandaag het boek dicht. "Hiermee sluit ik het af", zegt hij. Hij had de uitspraak wel aan zien komen. "Ik heb het al vaker gezegd. Het gaat me er niet om dat Jansen Steur de gevangenis in gaat om de man die hij is, maar hij had wel moeten boeten voor zijn daden". 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.