Schoolkinderen lezen voor aan honden

Voorleesmoeders in de klas zijn een bekend verschijnsel, maar honden die de kinderen bij de les houden? In de school voor speciaal basisonderwijs De Sleutel in Vroomshoop gebeurt het.Â

De honden van hondenschool Happy Tails in Beerzerveld zijn wekelijks te vinden in de aula van De Sleutel. De viervoeters nemen plaats op relaxte zitzakken en laten zich geduldig voorlezen door de kinderen.

Plaatjes kijken

Af en toe streelt een van de kinderen de hond die aan hem of haar is gekoppeld. Soms toont een kind een plaatje uit zijn boek. Ze nemen hun taak heel serieus, en dat is volgens juf Eva de Groot ook de bedoeling. 

Geen oordeel

Juf Eva: "De kinderen vinden het ontzettend leuk. Een hond oordeelt niet. Hij geeft geen commentaar op hoe er wordt gelezen. Daarom kunnen onze kinderen vrijuit lezen." De leerlingen van de Sleutel hebben te kampen met leermoeilijkheden en vaak allerlei andere problemen. Deze manier van lezen bevordert de leesmotivatie, aldus De Groot.

Onverwacht reageren

Volgens Karen Mulders van Happy Tails is niet iedere hond geschikt om met de kinderen te lezen. "Kinderen kunnen onverwacht reageren, er kan van alles gebeuren op een school. De honden moeten stressbestendig zijn. En ze moeten het wel leuk vinden."

Mulders doet dit al acht jaar, "maar het is elke keer weer kippevel als ik dit zie."

Niet meer spannend

Luciano, een van de leerlingen van de rode groep van Eva de Groot vindt het lezen met de hond niet spannend. "Familie van ons heeft ook een hond." Volgens zijn juf heeft hij zijn aanvankelijke angst voor honden nu overwonnen. 

De hulphonden kunnen ook worden ingezet bij andere situaties die voor kinderen spannend zijn, zoals bij een bezoek aan een logopedist of de rechtbank. 

Vanavond om 17.00 uur in Overijssel Vandaag.

Meer over dit onderwerp:
hulphond onderwijs Verhalen
Deel dit artikel:

Reageren