nieuws

Eredivisie CV dreigde FC Twente te royeren om tv-gelden

FC Twente (logo)
FC Twente (logo)
Eredivisie CV dreigde FC Twente te royeren als ze niet de overige clubs een schadevergoeding zou betalen. Dat zeggen bronnen rond de club.
FC Twente maakte vorige week bekend dat ze de overige clubs anderhalf tot twee miljoen euro betaalt vanwege misgelopen inkomsten uit tv-gelden.

Schade beperken

De clubs verweten FC Twente door oneigenlijke transfers hoger te zijn geëindigd in de competitie en daardoor een te groot aandeel in de tv-gelden te hebben opgestreken. Eredivisie CV, de commanditaire vennootschap van eredivisieclubs, wilde daarom vele miljoenen ter compensatie.
Hoewel in een juridische procedure dat verband niet aantoonbaar is, is het tegendeel voor FC Twente ook niet aantoonbaar. Door scherpe onderhandelingen kon FC Twente de schade beperken. Als de club zou weigeren te betalen zou ze mogelijk uit de Eredivisie CV worden gezet én daarmee volgend jaar helemaal niet kunnen meedelen in de tv-gelden. Hierdoor zouden de financiële problemen nog groter worden.

Onbegrip over deal

De deal van FC Twente heeft veel onbegrip veroorzaakt bij supporters die willen dat het teruggedraaid wordt. Behalve de opvatting dat transparantie is beloofd en dat ogenschijnlijk niet waargemaakt wordt, is er ook de deal met uitclubs die steekt. 
Uit-supporters kunnen gratis De Grolsch Veste in, terwijl de eigen aanhang de volle prijs betaalt. FC Twente wil zo snel mogelijk met de supportersverenigingen om tafel. Ook sponsors hebben verontwaardigd gereageerd op de beslissing.

Snel besluit licentiecommissie

Of FC Twente volgend jaar nog in de eredivisie speelt is afhankelijk van een besluit van de licentiecommissie van de KNVB. Dat wordt dezer dagen verwacht.
FC Twente moest voor een positief besluit voldoen aan een aantal strenge financiële en organisatorische voorwaarden. De club zegt daar aan voldaan te hebben.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.