Zwolle

Supermarkten in Zwolle kunnen zelf bepalen of ze op zondag opengaan

Supermarkten in Zwolle mogen zelf beslissen of ze op zondag opengaan. Dat hebben burgemeester en wethouders besloten.
Supermarktondernemers vechten al langer voor de vrijheid om zelf te kiezen of ze open willen op zondag of niet. De afgelopen weken heeft het 'Collectief Vrij Ondernemen Zwolle' (CVOZ) handtekeningen verzameld om een referendum mogelijk te maken. De opening zoals burgemeester en wethouders het voor ogen hebben geldt alleen voor de middag, van 13.00 tot 17.00 uur.  

Uitlegbaar systeem

Zwolse wethouder René De Heer is tevreden over het voorstel: "Wij wilden met een eenduidig en uitlegbaar systeem komen voor supermarkten." Daarnaast wilde de wethouder aanhaken bij de vraag van het publiek: "Als we kijken naar de trend, zie we dat er steeds meer behoefte is om te winkelen op zondag."

Extra winkelzondagen

Naast de vrije keuze voor supermarkten om op zondagen open te gaan, wil het college ook drie extra winkelzondagen mogelijk maken in Zwolle. Daardoor zou het aantal koopzondagen van twaalf naar vijftien stijgen.
De Heer: "We zijn voorstander van het idee om meer koopzondagen te introduceren, maar wij hebben tegelijkertijd respect voor de mensen van wie het allemaal niet zo nodig hoeft op de zondag. We proberen daarin een mooie balans te vinden."
Het laatste woord is aan de gemeenteraad. Die beslist daar waarschijnlijk voor de zomer nog over. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.