techniek

Provincie lanceert techniekpact: 40% jongeren moet in 2020 technische opleiding kiezen

Provincie lanceert techniekpact
Provincie lanceert techniekpact
Om iets te doen aan het tekort aan technisch personeel is vandaag een 'techniekpact' getekend tussen het bedrijfsleven, het onderwijs en de overheden in Overijssel en Gelderland.Â
Doel is dat veertig procent van de jongeren in 2020 kiest voor een technische opleiding. Om dat te bereiken zijn er dertig actiepunten die de komende jaren uitgevoerd moeten worden. 
Het gaat dan bijvoorbeeld om het opleiden van mensen uit de praktijk tot techniekdocent, het bijscholen van bestaand personeel en het laten instromen van meer meiden in de technieksector. Daarnaast is het de bedoeling dat scholen gaan samenwerken met bedrijven uit de regio. 
Vorige week sprak gedeputeerde Eddy van Hijum nog van 'een zorgelijke ontwikkeling'. Volgens de gedeputeerde zijn er ruim duizend vacatures die niet kunnen worden ingevuld door het gebrek aan technisch personeel en neemt dat aantal toe. 

Toenemende vraag bedrijfsleven

Doekle Terpstra, aanjager van het Nationaal Techniekpact: "Voldoende en goed opgeleid technisch personeel in Oost-Nederland is een essentiële voorwaarde om voorbereid te zijn op de sterk toenemende vraag van het bedrijfsleven". 
"De ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie, nanotechnologie, robotica, 3D-printen, automatisering en biotechnologie nemen zo’n vlucht dat die van grote invloed zijn op de arbeidsmarkt", aldus Doekle Terpstra. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.