nieuws

KNVB bevestigt voorstel voor degradatie FC Twente

Spandoek tijdens laatste thuiswedstrijd
Spandoek tijdens laatste thuiswedstrijd © Pro Shots
De KNVB heeft het nieuws over de degradatie van FC Twente bevestigd. De bond bracht zojuist naar buiten dat de club volgend jaar inderdaad in de Jupiler League moet spelen. Het besluit moet nog wel definitief worden gemaakt en Twente kan ook nog in beroep.
Dat is gisteravond tijdens een vergadering van een onafhankelijke commissie besloten en is zojuist aan FC Twente duidelijk gemaakt. Tijdens die vergadering kwam de licentiecommissie tot de conclusie dat het verleden van FC Twente rechtvaardigt om de licentie in te trekken. Tegelijkertijd vindt de commissie dat de inspanningen in de laatste paar maanden om schoon schip te maken het rechtvaardigen om de licentie te behouden.

Nieuwe licentie verstrekken

Op basis van het licentiereglement had de licentiecommissie ogenschijnlijk twee opties. De eerste optie was een boete van 45.250,- euro. In de ogen van de commissie is deze straf disproportioneel licht. De tweede optie was het intrekken van de licentie dat door het verleden gerechtvaardigd is.
Op basis van al het goede werk van het afgelopen half jaar, vindt de commissie dat echter disproportioneel zwaar. Daarom wil de licentiecommissie de licentie intrekken, waardoor het recht op spelen van betaald voetbal vervalt. Daarna wil de commissie FC Twente echter direct een nieuwe licentie verlenen, omdat de club schoon schip maakte. Met die nieuwe licentie stroomt FC Twente dan in op het laagste profniveau en dat is de Jupiler League.

Nog niet definitief

Het besluit om de licentie in te trekken is een zogeheten 'voorgenomen besluit'. Dat betekent dat de commissie voornemens is dit te doen, maar in dit geval eerst een advies van de Centrale Spelersraad (CSR) moet afwachten. Die heeft twee weken de tijd om een niet-bindend advies uit te brengen. Vervolgens kan FC Twente tegen het definitieve besluit in beroep.

KNVB: "Gelukkig stekker er niet uit"

"De afgelopen periode was een onzekere", zegt directeur betaald voetbal Bert van Oostveen. "Voor de fans, de club en ook voor de KNVB. Wij vreesden echt dat de licentiecommissie de stekker er definitief uit zou trekken. Gelukkig heeft de commissie een uitweg gevonden. FC Twente is een grote club, met een grote achterban en de KNVB vindt het mooi dat die club een tweede kans krijgt."
Hij vervolgt: "Tegelijkertijd is dit natuurlijk alsnog een harde uitkomst voor iedereen die FC Twente een warm hart toedraagt. Helaas moeten de fans, de arbeidsorganisatie en de huidige bestuurders bloeden voor het wanbeleid van de afgelopen jaren. Toch begrijpen wij dat de licentiecommissie hard optreedt. Want FC Twente misleidde stelselmatig alle andere clubs en iedereen die het voetbal in Nederland volgt. En dat terwijl we in Nederland veel belang hechten aan eerlijke competities, integriteit en het elkaar recht in de ogen kunnen aankijken."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.