FC Twente

FC Twente: In zes jaar van kampioen tot degradant

FC Twente wilde zich na het unieke landskampioenschap in 2010 onder voorzitter Joop Munsterman definitief in de top vestigen, maar dat bleek niet mogelijk zonder financieel grote risico's te nemen. De landskampioen van 2010 speelt daardoor zes jaar later in de Jupiler League.
De licentiecommissie van de KNVB strafte de Enschedese club woensdag met degradatie. De ploeg werd dit seizoen dertiende in de eredivisie.

Drost, Pahlplatz en Achterberg

FC Twente ontstond in 1965 na een fusie tussen eerste divisieclub Enschedese Boys en Sportclub Enschede, eredivisieclub en landskampioen in 1926. De fusieclub klom in de jaren zeventig op naar de top van de eredivisie met spelers als Epi Drost, Theo Pahlplatz, Eddy Achterberg, Piet Schrijvers en René en Willy van de Kerkhof.
De ploeg eindigde acht keer op rij in de top vijf en werd in 1974 tweede.

Finale UEFA Cup

Een jaar later haalde de club de finale van de UEFA Cup, die in twee duels werd verloren van Borussia Munchengladbach. Uit speelde Twente nog 0-0, maar in het eigen Diekman-stadion werd het 5-1 voor de Duitsers.
In 1977 won FC Twente de eerste prijs uit de historie door in de KNVB-bekerfinale met 3-0 te winnen van PEC Zwolle.

Degradatie naar eerste divisie

De club degradeerde in 1984 naar de eerste divisie, maar was na één jaar terug op het hoogste niveau. FC Twente groeide uit tot een stabiele subtopper die zich regelmatig plaatste voor Europees voetbal.
In 1998 werd het Diekman-stadion verruild voor het nieuwe Arke-stadion, tegenwoordig de Grolsch Veste.

Vullen van prijzenkast

Prijzen pakken lukte pas echt na de millenniumwisseling, met in 2001 opnieuw de beker (0-0 en winst na strafschoppen op PSV), in 2010 op de laatste speeldag de landstitel en een jaar later de derde beker (3-2 tegen Ajax).
In 2008, 2009 en 2011 eindigde Twente als tweede in de eredivisie. De titel van 2010 onder trainer Steve McClaren met spelers als Bryan Ruiz en Blaise Nkufo was de kroon op het werk van de vereniging die hoopte de vierde topclub van Nederland te worden.

Champions League

De titel van 2010 leidde tot de enige deelname aan de Champions League, waar Twente derde werd in de groep achter winnaar Tottenham Hotspur en Internazionale. De ploeg bereikte vervolgens in de Europa League wel de kwartfinale, maar daarin was Villarreal te sterk.
Behalve de finaleplaats van 1975 haalde de club tweemaal de halve finale van Europa's tweede clubtoernooi. In 1973 was ook Gladbach te sterk, in 1978 volgde een nederlaag tegen Anderlecht.

Crisis bij FC Twente

De afgelopen tijd heeft FC Twente een ware crisis meegemaakt. Het ging op vele fronten bergafwaarts met de club. Niet alleen sportief, maar zeker ook financieel. Er gebeurde veel:
 • juni 2014: De licentiecommissie van de KNVB maakt bekend dat FC Twente per 1 november 2014 onder curatele komt te staan.
 • januari 2015: FC Twente krijgt een publieke waarschuwing van de licentiecommissie omdat de club zich niet aan de afspraken uit het eigen herstelplan houdt.
 • maart 2015: Drie punten aftrek om dezelfde reden.
 • april 2015: Opnieuw drie punten aftrek.
 • november 2015: De licentiecommissie stelt onderzoek in naar uitgelekte documenten van de overeenkomst tussen de club en Doyen.
 • december 2015: De licentiecommissie oordeelt dat Twente onderdelen van de overeenkomst met Doyen bewust heeft verzwegen. De club mag drie jaar niet in actie komen in Europees verband en krijgt opnieuw een boete van 42.250 euro. Verlies van de licentie dreigt in afwachting van onderzoek door Ben Knuppe.
 • 1 maart 2016: Knuppe concludeert in zijn onderzoek dat er door torenhoge ambities een ongezonde cultuur is bij FC Twente. Directeur Aldo van der Laan stapt op.
 • 21 maart 2016: FC Twente trekt de jaarrekening van seizoen 2014-2015 in omdat de transfer van Dusan Tadic naar Southampton in de boeken meer opleverde dan in werkelijkheid.
 • 29 maart 2016: De FIFA bestraft FC Twente voor het contract met Doyen met een boete van 170.000 euro.
 • 4 april 2016: FC Twente krijgt voor de derde keer drie punten aftrek van de KNVB omdat opnieuw niet is voldaan aan de afspraken uit plan van aanpak.
 • 26 april 2016: FC Twente sluit een akkoord met de belangrijkste schuldeisers, waaronder oud-directeuren Joop Munsterman en Aldo van der Laan.
 • 1 mei 2016: FC Twente levert op tijd de aangepaste jaarrekening van 2014-2015 en de halfjaarcijfers 2015-2016 in bij de licentiecommissie van de KNVB.
 • 10 mei 2016: FC Twente compenseert de overige zeventien eredivisieclubs financieel voor de oneerlijke concurrentie in de afgelopen jaren.
 • 18 mei 2016: De licentiecommissie van de KNVB oordeelt dat FC Twente moet degraderen naar de Jupiler League.
Bekijk het overzicht van die ondergang in ons dossier: Crisis bij FC Twente
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.