Raad van Cultuur

Raad voor Cultuur: Orkest van het Oosten krijgt alleen subsidie bij fusie met Gelders Orkest

De Raad voor Cultuur heeft de subsidie-aanvragen van vijf culturele instellingen in Overijssel beoordeeld. Vooral voor het Orkest van het Oosten is er een hard oordeel.
De instellingen vroegen samen 10 miljoen euro. De Raad adviseert de minister 8,5 miljoen euro toe te kennen als de instellingen aan de voorwaarden voldoen. Die voorwaarden zijn vooral voor het Orkest van het Oosten ingrijpend. Die krijgt alleen geld als ze fuseert met het Gelders Orkest. 

Niks voor het orkest, mits...

Het Orkest van het Oosten krijgt alleen de gevraagde subsidie van 3,5 miljoen euro als het uiterlijk in 2019 een plan samen met het Gelders Orkest maakt voor één symfonische voorziening in Oost-Nederland.
Behalve aan deze voorwaarde moet het ook orkest ook een plan maken zodat het zowel financieel als artistiek weer naar behoren kan functioneren. Volgens de Raad voor Cultuur moet er één symfonische voorziening in Oost-Nederland komen.
De Raad vindt dat de twee afgeslankte orkesten nu niet de kwaliteit kunnen brengen die ze verwachten. Door het samenvoegen van de twee orkesten kan het oosten van Nederland gaan beschikken over een volwaardig symfonieorkest. De begeleiding naar een samenwerking moet in handen komen van een externe partij.

"Enschede moet symfonische voorziening houden'

Interim directeur Bart van Meijl liet eerder al weten niets te voelen voor een gedwongen huwelijk. "Samenwerken doen we al. Het advies van de Raad is een advies dat de minister nog aan de Tweede Kamer moet voorleggen en wij zullen er voor strijden dat er in Enschede een symfonische voorziening behouden blijft", zegt van Meijl.  
Het Gelders Orkest staat er op een zelfde manier in. Beide orkesten lichten het personeel om 12.30 uur in.  

Andere instellingen

Ook de Nederlandse Reisopera, Rijksmuseum Twenthe, Theater Sonnevanck, en kunstvereniging Diepenheim vroegen om een subsidie. 
Het Rijksmuseum Twenthe wordt niet beloond voor het succes. Die vroeg 1,3 miljoen subsidie en krijgt iets meer dan 900.000 euro. Dat is ongeveer hetzelfde als het museum nu krijgt. Of het museum de ambities dan waar kan maken is de vraag.
Directeur Odding liet eerder al weten in elk geval op dezelfde wijze te programmeren dan nu het geval is. "Maar projecten die wij hebben lopen zoals de 'Academie van verbeelding' en dat soort activiteiten zullen wij dan niet meer op een goede manier kunnen doen", zegt directeur Arnoud Odding.

Kunstvereniging Diepenheim met lege handen

Jeugdtheater Sonnevanck krijgt 585.000 euro en dat is hetzelfde bedrag als dat is aangevraagd. "Een geweldig theatergezelschap", zegt Joop Daalmeijer, voorzitter van de Raad voor Cultuur. "Je vindt bij hen de maatschappij op het podium: jong, oud, gekleurd. Precies wat ook in de zaal zit."
De Nederlandse Reisopera vroeg 4 miljoen euro en krijgt ruim 3,5 miljoen euro. Ook kunstvereniging Diepenheim vroeg voor het eerst subsidie aan maar kreeg de gevraagde twee ton subsidie niet. Daalmeijer: "Dat heeft met de landelijke uitstraling te maken. Ik heb gisteren met de voorzitter geconcludeerd dat die landelijke uitstraling er niet in zit. Het is nog te regionaal georiënteerd."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.