drone

Provincie ziet geen problemen in testvluchten van drones op Airport Twente

Drone van het type DJI
Drone van het type DJI
Gedeputeerde Lievers van de provincie Overijssel ziet geen problemen in testvluchten van drones op vliegveld Airport Twente. De Overijsselse VVD-fractie is bezorgd over de plannen naar aanleiding van de commotie rond drones op luchthaven Schiphol.
Vliegveld Twente moet een nationale basis worden voor het testen van drones. Tegelijkertijd is het de bedoeling dat de landingsbaan zo'n zestig keer per dag gebruikt gaat worden voor vliegverkeer. Dat zijn vooral zakelijke vliegtuigen, zweefvliegtuigen en ander klein vliegverkeer. Daarnaast mogen per jaar 240 grote vliegtuigen starten of landen.
VVD-statenlid Roelof Fens vraagt zich af of hier geen problemen rond de veiligheid gaan ontstaan. Ook CDA en SGP maken zich zorgen. De afgelopen maanden waren er op luchthaven Schiphol enkele incidenten waarbij drones bijna in botsing kwamen met landende vliegtuigen. De regels laten daarom geen drones toe in een straal van vijftien kilometer rond de luchthaven.

'Best spannend'

Volgens gedeputeerde Lievers kan er op dit moment inderdaad al, vanwege de veiligheid, niet zomaar gevlogen worden met drones op het luchthaventerrein in Twente. Alleen met een ontheffing is dat wel mogelijk. Het ontwikkelen van een testlocatie voor drones op het luchthaventerrein is daarom ook 'best spannend'.
Toch zegt Lievers goede hoop te hebben dat het testcentrum er wel degelijk kan komen. “Want op het Ministerie van Infrastructuur en Milieu wordt op dit moment hard gewerkt aan nieuwe regels waardoor deze ontwikkeling mogelijk wordt. De vraag is alleen hoe die regels er precies uit komen te zien en of ze op tijd klaar zijn voor 1 november, wanneer we in Twente willen starten.”

Specifieke vliegtijden voor drones

“Er zou bijvoorbeeld gebruik gemaakt kunnen worden van specifieke vliegtijden waar drones mogen vliegen en waar overig vliegverkeer het luchtruim gebruikt”, aldus de gedeputeerde.
Woensdagavond praat de provinciale politiek over de toekomst van het luchthaventerrein bij Enschede. Naast het toestaan van een klein vliegveld voor de burgerluchtvaart, moet er ook een bedrijventerrein worden gerealiseerd met een omvang van acht hectare.

Minimaal duizend banen

Met de nieuwe indeling van het gebied moeten minimaal duizend nieuwe banen worden gecreëerd. Zes jaar geleden werd de militaire luchthaven gesloten in Twente. Daarbij gingen 2600 banen verloren.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.