Openbaar Ministerie

OM wil meer dan 3 ton criminele winst terug van Enschedese oplichter

Geld
Geld
Het Openbaar Ministerie (OM) wil ruim 3 ton aan criminele winst afpakken van de 61-jarige Hans de B. uit Enschede. De man zou zich dat geld hebben toegeëigend bij fraude met faillissementen van meerdere bedrijven.
De B. werd daarvoor in 2013 door de rechtbank in Almelo veroordeeld tot een gevangenisstraf van 21 maanden. Een van de benadeelde bedrijven was schnitzelrestaurant Tirol uit Heino. Het bedrag dat de B. met de fraude verdiende komt uit een rekensom die de bovenregionale recherche maakte.

Bedragen opgeteld

De recherche telde bedragen op die de Enschedeër zich toe-eigende bij de faillissementen van restaurant Tirol, maar ook bij een bakkerij in Den Haag, een reisbureau in Groenlo, een schoenenketen met onder andere een vestiging in Enschede en zijn eigen persoonlijke faillissement.
Over de fraude heeft De B. nooit iets willen zeggen, hij beriep voor de rechtbank zich op zijn zwijgrecht.

'Alleen maar een verliezer'

Volgens de advocaat van de Enschedeër is er helemaal geen winst gemaakt, zijn cliënt is alleen maar een verliezer. Zijn persoonlijke faillissement is opgeheven en er zouden schuldeisers, waaronder de belastingdienst, in de rij staan.
De schuldeisers zouden zeker 1,5 miljoen euro van de Enschedeër willen. "Of het 100.000 of 200.000 euro is, het maakt in mijn situatie niets uit, ik heb het niet", zei de 61-jarige tegen de Almelose rechters.

Busongeluk in Portugal

Overigens kampt de man ook nog eens met psychische en lichamelijke problemen na een dramatisch busongeluk in Portugal. Hij was in juni vorig jaar een van de inzittenden van een touringcar vol Nederlandse vakantiegangers die van de weg raakte en op een lager gelegen talud terecht kwam. Daarbij kwamen vier Nederlanders om het leven en raakten meer dan twintig mensen gewond.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.