afvalwater

Tweederde van NAM-locaties in Overijssel is verontreinigd

Tweederde van de NAM-locaties in Overijssel is licht tot zwaar verontreinigd. Dat blijkt uit een inventarisatie van de provincie Overijssel.
De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) werkt of werkte in Overijssel op 34 verschillende locaties. Van die 34 locaties zijn er 21 licht tot zwaar verontreinigd.
Het gaat om locaties waar gas wordt of werd gewonnen, om locaties waar afvalwater wordt geïnjecteerd in de diepe ondergrond, of waar het een knooppunt van leidingen betreft. 

Zwaarste verontreiniging in Tubbergen

De meeste locaties bevinden zich in het oosten van de provincie, verder heeft de NAM gewerkt in Punthorst en in Wanneperveen. De zwaarste verontreinigingen zijn gevonden in De Krim, aan de Boortorenweg in Tubbergen en aan de Gasthuisdijk in Wanneperveen.
In deze gevallen is niet alleen de bodem verontreinigd met minerale oliën en chemicaliën, maar daar is ook het grondwater besmet.

'Altijd slechts deelsaneringen'

In veel gevallen zijn al saneringen uitgevoerd, maar nooit is de gehele verontreiniging in zijn geheel opgeruimd. Volgens experts in bodemsaneringen zijn deelsaneringen heel normaal.
Toch blijken juist de verontreinigingen die na sanering zijn achtergebleven, wel de meest schadelijke. En omdat bekend is dat verontreinigingen zich uitbreiden naarmate de tijd verstrijkt, maakt GroenLinks-statenlid Robert Jansen zich grote zorgen. "Ik ben bang dat het grondwater, het drinkwater en de natuurgebieden hierdoor ernstig worden aangetast", aldus Jansen.

Wanneperveen meest zorgelijk

Opvallend zijn de verontreinigingen in de natuurgebieden 't Springendal en Nationaal Park Weerribben-Wieden. In beide natuurgebieden ligt een oude gaswinningslocatie van de NAM.
De vervuiling in 't Springendal is veruit de zwaarste en die moet volgens de provincie op korte termijn door de NAM worden opgeruimd. De verontreiniging bij de oude gaswinningslocatie aan de Gasthuisdijk in Wanneperveen is de meest zorgelijke: daar zouden steeds wisselende concentraties verontreiniging worden aangetroffen in het grondwater.
Volgens experts duidt dat er op dat de verontreiniging groot is en bovendien nog steeds doorgaat. De risico's voor kwetsbare natuurgebieden lijken steeds groter te worden. Toch zijn er geen plannen om de verontreiniging in Wanneperveen op korte termijn aan te pakken.

Bekijk ook het dossier 'Afvalwater NAM in Twente'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.