Raad voor Cultuur

Kunstvereniging Diepenheim teleurgesteld: 'Wanneer is het wel vernieuwend genoeg?'

Kunstvereniging Diepenheim is teleurgesteld over het advies van de Raad voor Cultuur om geen subsidie toe te kennen aan de vereniging.
De Raad presenteerde vanochtend een adviesrapport aan minister Bussemaker van Cultuur. De Kunstvereniging wilde 200.000 euro subsidie, maar krijgt als het aan de Raad ligt geen stuiver. "We zijn teleurgesteld. We hebben ons best gedaan, maar ons verzoek is niet gehonoreerd", zegt Just Schimmelpenninck van de vereniging.

Gemaakte keuzes

Voorzitter Joop Daalmeijer van de Raad voor Cultuur zegt dat er een keuze gemaakt moest worden en dat Kunstvereniging Diepenheim net buiten de boot viel. "Zij staan voor experimentele kunst. Wij concludeerden dat ze te regionaal georiënteerd zijn en te weinig experimentele kunst hebben. We hebben maar zes plaatsen te verdelen en dan kiezen we voor de beste." 

Subjectief oordeel

De Raad voor Cultuur stelt ook dat Diepenheimen onvoldoende internationaal georiënteerd en te weinig vernieuwend is . "Dat laatste is subjectief", zegt Schimmelpenninck. "Dat is lastig aan te geven; wanneer is het wel vernieuwend genoeg?"
Hij geeft een voorbeeld: "We krijgen ook subsidie van het Mondriaan Fonds, die wel erg positief zijn over ons. De Raad voor Cultuur beoordeelt ons eens in de vier jaar en in die vier jaar tijd is er bij ons veel veranderd."

Op korte termijn geen probleem

In de financiële problemen komt Kunstvereniging Diepenheim niet. Tenminste, niet op korte termijn: "Het uitblijven van deze subsidie heeft niet direct gevolgen. Dat vangen wij op door subsidies van het Mondriaanfonds, de provincie en de gemeente. Maar we moeten voor 2018 wel op zoek naar subsidies."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.