nieuws

ProRail: 'Geen illegaal werk aan spoorbrug Zwolle, megaboete moet van tafel'

Spoorbrug in Zwolle
Spoorbrug in Zwolle
De Raad van State moet een enorme boete voor omstreden werk aan de nieuwe spoorbrug bij Zwolle van tafel halen. Dat vinden spoorbeheerder ProRail en vier Duitse bouwbedrijven.
De Arbeidsinspectie trof in 2009 bij het werk aan de spoorbrug tussen Zwolle en Hattem meer dan zestig Macedoniërs aan die werkten zonder Nederlandse werkvergunning.

500.000 euro

Het ministerie van Sociale Zaken reageerde met een boete van ruim 500.000 euro voor elk van de betrokken bedrijven. Opdrachtgever ProRail, de Duitse aannemers en betrokken onderaannemers werden allemaal aangepakt.
ProRail probeerde zich bij de Amsterdamse rechtbank nog vrij te pleiten, omdat het spoorbedrijf de klus aan de hoofdaannemer had gelaten. Maar ProRail kreeg toch het volle pond.

Korting op boete

Twee aannemers kregen wel een korting op de boete, want zij hadden geprobeerd om aan de wet te voldoen door hun werk aan te melden bij het UWV. ProRail had dat niet gedaan.
De bezwaarmakers vinden dat er geen overtreding is gemaakt. De Macedoniërs werkten met een Duitse werkvergunning en daarmee zou ook in Nederland gewerkt mogen worden. Volgens de Amsterdamse rechtbank is dat niet het geval. De Raad van State doet binnen enkele maanden uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.