nieuws

Enschede: 'Familiehulp kon als enige werk TSN op goede manier overnemen'

Stichting Familiehulp, onderdeel van zorgorganisatie Buurtzorg, was de enige thuiszorgaanbieder die in Enschede het werk van het failliete TSN op een goede manier kon overnemen. Dat bepleitte de gemeente Enschede vandaag voor de rechtbank in Almelo.
Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN) en de thuiszorgorganisaties Solace uit Rijssen en BiOns uit Markelo eisten bij de rechtbank dat de gemeente stopt met de stichting Familiehulp. Enschede zou Solace en Bions hebben gepasseerd bij het gunnen van de zorgopdracht. Of Familiehulp moet stoppen in Enschede, bepaalt de rechtbank over twee weken.
Volgens BTN handelt Enschede in strijd met de aanbestedingsregels. De gemeente had een raamovereenkomst met andere zorgaanbieders zoals Solace en BiOns, maar ging toch met Familiehulp in zee. Ze voelen zich genegeerd, terwijl ze volgens hun advocaat het werk van Familiehulp zo kunnen overnemen.

'Koppeltjes' behouden

Advocaat Zeelenberg van de gemeente Enschede zegt dat de contractovername door Familiehulp juridisch is toegestaan. Familiehulp was de enige partij waarbij gegarandeerd was dat de 'koppeltjes' (cliënten-thuishulpen) behouden zouden blijven. Ook bleven bij Familiehulp de arbeidsvoorwaarden voor het personeel gelijk.
Andere zorgaanbieders wilden daar volgens Enschede niet aan. Solace reageerde zelfs helemaal niet toen ze door de gemeente over de afhandeling van het faillissement van TSN werden ingelicht, zegt advocaat Zeelenberg. Solace zou ook al maanden geen huishoudelijke hulp meer aanbieden in Enschede.

Verboden staatssteun

BTN beweerde in het kort geding dat de deal tussen Enschede en Familiehulp in strijd is met aanbestedingsregels en is er sprake van verboden staatssteun. Buurtzorg neemt in het hele land activiteiten over van het failliete TSN en maakt daarbij gebruik van een subsidie van miljoenen euro's uit een speciaal zorgpotje.
Volgens BTN worden andere thuiszorgbedrijven hierdoor benadeeld. Om die reden gingen veel gemeenten uiteindelijk niet met Familiehulp in zee.

Zelfsturende teams

Familiehulp zegt de vergoeding nodig te hebben zodat TSN-personeel wordt omgeschoold om in zelfsturende teams te werken; de werkwijze waarmee het Almelose Buurtzorg van Jos de Blok groot is geworden. Buurtzorg werkt zonder managers. De visie van De Blok is dat wijkverpleegkundigen beter weten wie wat wanneer het beste kan doen.
In Enschede heeft Familiehulp 200 personeelsleden en de zorg van 800 cliënten van TSN overgenomen. De gemeente ging niet akkoord met de transitievergoeding die Familiehulp vroeg. Enschede heeft een potje beschikbaar gesteld waarop alle zorgaanbieders aanspraak kunnen maken.

Faillissement niet uitgesloten

Familiehulp zegt failliet te gaan als BTN en de kleine zorgaanbieders van de rechter hun zin krijgen. Thuishulpen en cliënten zouden dan weer in onzekerheid zitten. Jos de Blok van Buurtzorg woonde een deel van het kort geding bij. Halverwege vertrok hij. Via Twitter liet hij weten dat hij de afbraak van de thuiszorg door BTN niet meer kon aanhoren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.