nieuws

Landbouw en natuur floreren dankzij het Pact van Twickel, alleen die rondweg...

Het landgoed Twickel is met 4000 hectare het grootste landgoed van Nederland. Om het landschappelijk en cultureel erfgoed in stand te houden, werd zeven jaar geleden het Pact van Twickel gesloten. Maar het grootste pijnpunt, de rondweg die Delden scheidt van het kasteel, bleef.
Drie gemeentes, de stichting Twickel, de provincie Overijssel, het waterschap en de pachters investeerden veel tijd en geld in de uitvoering van het Pact.
Om ruimte te maken voor nieuwe natuur in de omgeving van Beckum verhuisden twee agrarische bedrijven naar Drenthe. Twickel kocht daar gronden aan zodat de boeren ook nu weer pachters zijn. 

Zichtlijnen en houtwallen

Dankzij een uitgekiende verkaveling konden andere agrarische bedrijven uitbreiden. Asbestdaken maakten plaats voor zonnepanelen en hier en daar ging een solitaire eik op landbouwgrond tegen de grond.
Oude houtwallen werden weer in ere hersteld en in het overpark, tegenover het kasteel, werd veel groen gekapt en jonge bomen herplant om de lijnen in het landschap weer zichtbaar te maken.

Erve Truitman

Walter Truitman is een van de agrariërs die actief betrokken was bij het proces. Erve Truitman aan de Lage Esweg in Ambt Delden is al vanaf 1840 in de familie. 
"Vroeger was Twickel veel conservatiever, toen kon er bijna niets. Maar we moeten onze landbouwgrond zo effectief mogelijk gebruiken dus als er een houtwal in de weg staat is er een probleem, want daar wil geen gras groeien."
Bomen die een goede bedrijfsvoering in de weg stonden werden gekapt. Jong groen kwam er voor in de plaats. 

Hagmolenbeek aangepakt

Ook werden veel beken gereconstrueerd. Zo kreeg de Hagmolenbeek in de omgeving van Beckum zijn natuurlijke bedding terug.
In totaal kwam er 70 hectare nieuwe natuur bij.

Pijnpunt

De Stichting Twickel had gehoopt dat met het Pact ook de rondweg om Twickel aangepakt zou worden. De weg ligt hoog in het landschap en snijdt Delden af van het kasteel. Verlaging van de weg kost 20 miljoen euro.
"Dat geld hebben we ingeruild tegen al die andere mooie projecten", zegt Commissaris van de Koning Ank Bijleveld.
De rondweg werd in de jaren zeventig aangelegd om de bebouwde kom van Delden te ontlasten.

Voetgangersbrug

Voorzitter Maurits van den Wall Bake van de stichting Twickel vreest dat de weg nog voor lange tijd zal blijven. Wat hem betreft is het Pact in dat opzicht dus mislukt.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.