nieuws

Autistische puber krijgt coaching met paard: "Het paard laat zien wat ik voel."

Florinde uit Nijverdal heeft PDD-NOS. Een vorm van autisme waardoor zij moeilijk gevoelens herkent. Otto, het grote bruine paard helpt haar door zijn kuddegedrag te gebruiken.
"Ik kan moeilijk omgaan met mijn emoties en herken andermans gevoelens niet zo goed." Florinde is zeventien jaar en wordt vanuit jeugdzorg al jarenlang begeleid op verschillende manieren. Maar ervaringscoach Laura Reichgelt-Haasnoot is één van de weinigen die echt binnenkomt bij Florinde. Of eigenlijk meer haar paard Otto.

Kuddedier spiegelt emoties

"Ik geef Florinde een opdracht waarvan ik weet dat er emoties bij haar naar boven komen. Het paard is een kuddedier en doet hetzelfde wat de rest ook doet. Als hij met Florinde in de bak staat, spiegelt hij dus de emoties van Florinde." De ervaringscoach legt uit wat de bewegingen van het paard betekenen, terwijl Florinde de opdracht uitvoert. Opeens begint de jonge meid te huilen. Otto vertolkt blijkbaar precies wat ze voelt en de barrière om er over te praten valt weg. Ze vertelt huilend alles wat haar dwars zit. 

Zweverig gedoe

"Zweverig? Als het iets niet is, is het zweverig!" lacht Laura. "Als je weet dat een paard zijn oren naar achter zet wanneer hij boos of gefrustreerd is, dan is dat wat het is. Je moet alleen het paard wel begrijpen. Dat vertaal ik voor de cliënt." Volgens Laura is deze vorm van ervaringscoaching zeer confronterend, maar wel beter te accepteren door de client. "Een paard zegt niks en heeft geen oordeel. En dat helpt." 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.