nieuws

'Garantstelling gemeente Enschede zou vervallen als Twente degradeert'

De Jupiler League zou Twente de kop kosten
De Jupiler League zou Twente de kop kosten
De garantstelling van de gemeente Enschede aan FC Twente zou vervallen als de club degradeert naar de Jupiler League. Dat heeft interim-directeur Onno Jacobs vanmiddag verteld op een persconferentie in de Grolsch Veste.Â
De gemeente Enschede staat voor 32 miljoen euro garant voor de club, als Twente aan een lijst van opgestelde voorwaarden voldoet.  Deze garantstelling vervalt echter, als het risicoprofiel van FC Twente verslechtert.
En de financiële positie van de club, is met een degradatie flink in het geding. Dat komt onder meer door een flink lagere opbrengst van tv-gelden. 

Nieuwe licentie, minder tv-geld

Bij een volledig nieuwe licentie voor de Jupiler Leaque, zoals de commissie nu voorstelt, heeft de club geen recht meer op tv-gelden van de eredivisie. Ze verliezen dan de 'prestatiehistorie' van de afgelopen tien jaar. Nu staat de club nog vijfde op die lijst. 
Het gaat om ongeveer 2,5 miljoen euro per jaar voor de club. "Over tien jaar genomen is dat dus 25 miljoen euro," aldus Jacobs. 

Spelerscontracten

Ook kunnen contracten met spelers de club opbreken. Twente heeft namelijk in geen enkele overeenkomst met de spelers een zogeheten degradatieclausule opgenomen. 
Zo'n clausule maakt het mogelijk om spelers lagere salarissen te betalen in de Jupiler League. 

Aanspraak op garantstelling

Een woordvoerder van de gemeente Enschede benadrukt dat Twente nog geen aanspraak heeft gemaakt op de garantstelling. 
"De club kan pas aanspraak maken op de garantstelling als ze aan alle voorwaarden voldoet. Pas dan kunnen ze hun lening aflossen en in ruil daarvoor een garantstelling van 32 miljoen euro aanspreken."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.