nieuws

Reanimatie door een 16-jarige vrijwilliger. Is dat niet te heftig?

AED Ootmarsum wil verjongen. Ze hebben veel vrijwilligers, maar de gemiddelde leeftijd ligt hoog. Zij zoeken 16 tot 18 jarigen die alvast willen leren reanimeren.
Een op de tien mensen uit Ootmarsum kan worden ingezet bij een hartstilstand. Dat is veel. Landelijk ligt het gemiddelde lager dan een procent. Volgens Zwerius Kriegsman, vrijwilliger bij AED Ootmarsum, komt dat door de aanrijtijd van professionele hulp. "Het duurt 11 minuten voordat een ambulance hier is. Maar iemand met een hartstilstand moet binnen zes minuten gereanimeerd worden, wil deze een goede kans maken op overleven." 

Kan een jong iemand dit wel aan?

"De mensen die zich opgeven voor deze cursus, weten hopelijk van zichzelf of ze de stress aan kunnen. Als iemand toch in paniek raakt, dan reageert hij gewoon niet op een oproep."
Er worden standaard 30 vrijwilligers opgeroepen, waarvan 10 direct naar het slachtoffer moeten gaan en de andere 20 een AED moeten ophalen. "Maar vaak zijn er een paar mensen die echt in de buurt zijn, of de oproep horen en direct kunnen reageren." 
Jonge mensen die zich aanmelden voor de cursus mogen pas vanaf hun achttiende reanimeren.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.