nieuws

Supporters FC Twente in gezamenlijke verklaring: "Wij leven tussen hoop en vrees"

Supporters FC Twente met logo Jupiler League
Supporters FC Twente met logo Jupiler League
Supporters van FC Twente leven tussen hoop en vrees. Dat laten de gezamenlijke supportersverenigingen weten in een statement naar aanleiding van het voorstel van de licentiecommissie van de KNVB om FC Twente te laten degraderen.Â
"De licentiecommissie heeft een soort Salomonsoordeel geveld, waarvoor in feite iedere rechtsgrond ontbreekt, omdat het strijdig is met de eigen reglementen van de KNVB", stellen de supportersverenigingen in de verklaring .

Spelregels gewijzigd

"Daarnaast treedt men de schriftelijke toezegging over het behoud van de licentie, indien de club volledig meewerkt aan een onderzoek, met voeten. Hier worden de spelregels door de bond tijdens de wedstrijd gewijzigd."
De supporters doelen op de toezegging van de KNVB dat, wanneer FC Twente alle aanbevelingen uit het rapport van Ben Knüppe zou opvolgen, de bond de voorwaardelijk ingetrokken licentie zou teruggeven. De licentiecommissie trok de licentie toch in en gaf FC Twente direct een nieuwe licentie voor de Jupiler League. 

Blijven boeten

"De KNVB gaat er aan voorbij dat een club zelf om een licentie moet vragen", stellen de supporters, die ook de houding van veel media ten opzichte van de club hekelen. " Er wordt in nogal wat media over onze club geschreven zonder dat men de moeite neemt om serieus in de materie te duiken. Net alsof de al opgelegde straffen er niet toe doen en de club moet blijven boeten voor de fouten van ex-bestuurders."
De supporters wijzen daarbij op de vele straffen die FC Twente al heeft gehad. "In het gehele proces tot herstel van de club en de terugkeer naar een gezonde categorie-indeling, werden er door de KNVB diverse keren boetes opgelegd. De FIFA legde ook nog een boete op van 170.000 euro. Daarnaast werden er in totaal 9 punten in mindering gebracht tijdens lopende competities, wat onder meer resulteert in minder inkomsten uit de televisiegelden."

Kostenpost 6 miljoen euro

"De club is voor drie jaar uitgesloten van het spelen van Europees voetbal, waardoor het nog lastiger wordt om goede spelers aan te trekken en de fans een extraatje wordt ontnomen, om nog maar te zwijgen over de extra inkomsten die de club hierdoor misloopt.  Al met al bedraagt de financiële schade qua boetedoening en bestraffing rond de zes miljoen euro."
Ook andere clubs uit de eredivisie krijgen onder uit de zak van de supporters.  "In 2003 verkeerde de Duitse club BVB Dortmund in acute nood. Men kon de salarissen niet meer betalen. Een concurrent stond toen op en bood de helpende hand. Bayern München gaf Dortmund een renteloze lening van 2 miljoen euro. Wat horen wij nu van onze collega clubs? Niets, helemaal niets!"
Bekijk ook het dossier 'Crisis bij FC Twente'.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.