nieuws

Heracles Almelo in elf jaar van Eerste Divisie naar Europees voetbal

Trainer John Stegeman op de schouders
Trainer John Stegeman op de schouders
Heracles Almelo plaatste zich gistermiddag, voor het eerst in de geschiedenis van de club, voor Europees voetbal. Volgens voorzitter Jan Smit is het Europese avontuur het gevolg van een jarenlang stabiel en financieel verantwoord beleid.Â
Stap voor stap werkte Heracles Almelo zich de afgelopen jaren omhoog met nu dus Europees voetbal als ultieme beloning.

2005: Kampioen van de Eerste Divisie

Op 20 mei 2005 speelt Heracles Almelo in het eigen Polman Stadion met 2-2 gelijk tegen Veendam. Die uitslag is voldoende voor de titel in de Eerste Divisie en promotie naar de Eredivisie.
 
Trainer Peter Bosz en assistent Hendrie Krüzen na de titel in 2005 (foto: Pro Shots)
Het kampioenschap wordt groot gevierd in het centrum van Almelo. De ploeg gaat in open wagens door de stad en duizenden supporters zijn aanwezig op het Marktplein om hun helden toe te juichen.
In die zomer wordt het Polman Stadion uitgebreid met 2.000 stoelen; de capaciteit gaat van 6.500 naar 8.500 toeschouwers.
 
2005-2007: Handhaving zonder nacompetitie
Hoewel Heracles Almelo 'degradatiekandidaat nummer 1' is, komt de ploeg in haar debuutseizoen niet in de problemen. Met ervaren spelers als Martin Pieckenhagen en Rob Maas en jonge talenten als Sota Hirayama en Ragnar Klavan eindigt de ploeg op een keurige 13e plek.
  
Doelman Pieckenhagen scoort tegen AZ (foto: Pro Shots, november 2005)
In de zomer van 2006 wordt succestrainer Peter Bosz technisch manager bij Feyenoord en komt Ruud Brood als nieuwe trainer naar Almelo. Ook hij haalt in zijn eerste jaar de doelstelling: rechtstreekse handhaving, zonder nacompetitie.

2007-2010: Halve finale KNVB Beker en 6e plaats

De eerste maanden van het seizoen 2007-'08 zijn de resultaten slecht en op kerstavond 2008 wordt Ruud Brood ontslagen. Onder leiding van zijn opvolger Gert Heerkes speelt Heracles zich op de laatste speeldag alsnog veilig.
Ook wordt dat seizoen de halve finale in het bekertoernooi bereikt, waarin Roda JC na strafschoppen sterker is. Een seizoen later (2008-'09) eindigt Heracles Almelo als 15e.
 
Heracles verliest halve finale KNVB Beker tegen Roda JC (maart 2008)
 
In de zomer van 2009 wordt Gertjan Verbeek opnieuw aangesteld als trainer bij Heracles Almelo. Die terugkeer blijkt een gouden greep: Heracles wordt 6e en haalt de play-offs om Europees voetbal. In die play-offs wordt het uitgeschakeld door Roda JC (1-1 in Almelo en 2-1 in Kerkrade).
Na afloop van het seizoen vertrekt trainer Gertjan Verbeek naar (landskampioen) AZ.

2010-2013: Tweede periode Bosz en bekerfinale

Gertjan Verbeek wordt (opnieuw) opgevolgd door Peter Bosz, die ook in zijn tweede periode in Almelo voor vuurwerk zorgt. Heracles eindigt op de 8e plaats en verliest in de play-offs voor Europees voetbal van FC Groningen. In de seizoenen 2011-'12 en 2012-'13 wordt Heracles twee keer twaalfde.
Heracles haalt in 2012 de bekerfinale (foto: Pro Shots, april 2012)
Een hoogtepunt is het bereiken van de bekerfinale in 2012. Heracles bereikt die finale onder meer door in Alkmaar van AZ te winnen (2-4). Op 8 april gaan maar liefst 18.500 (!) Heraclieden mee naar De Kuip in Rotterdam. Heracles komt in de finale tekort tegen PSV, het wordt 3-0 voor de Eindhovenaren.

2014-2016: Vernieuwbouw stadion en Europees voetbal

In januari 2014 presenteert Heracles Almelo haar 'vernieuwbouwplan' voor het Polman Stadion. De club gaat de tribunes ophogen met een tweede ring en meer skyboxen. De capaciteit van het stadion gaat naar 12.000 toeschouwers.
Plannen voor vernieuwbouw stadion Heracles Almelo (januari 2014)
 
Het seizoen 2015-'16 begint in augustus met de feestelijke opening van het 'nieuwe' stadion. Heracles Almelo draait een stabiel seizoen, eindigt zeer knap als zesde en plaatst zich (opnieuw) voor de play-offs voor Europees voetbal.
Hierin verslaat het zowel FC Groningen als FC Utrecht en plaatst het zich voor (de derde voorronde van) de Europa League 2016-'17.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.