nieuws

OM bijt zich met hoger beroep vast in zaak over handelsvoorraad Zwolse coffeeshop

OM wil in hoger beroep uitspraak over grens gedoogbeleid
OM wil in hoger beroep uitspraak over grens gedoogbeleid © iStock
Justitie wil dat de eigenaresse van coffeeshop Sky High in Zwolle een werkstraf van 240 uur en een onvoorwaardelijke boete van 25.000 euro krijgt. In 2011 is een te grote handelsvoorraad softdrugs aangetroffen bij de coffeeshop.
De werkstraf en de boete worden geëist in een hoger beroep tegen een eerder vonnis van de rechtbank. De rechtbank veroordeelde de 49-jarige eigenaresse en haar ex-man, die eerder ook eigenaar was, maar legde ze geen straf op.

Waarom destijds geen straf?

Volgens de rechtbank was een straf niet op zijn plaats omdat het Openbaar Ministerie, de politie en de gemeente Zwolle er jarenlang van op de hoogte waren dat Sky High een te grote voorraad softdrugs had, maar 'wegkeken' van de bevoorrading.
Een coffeeshop mag maximaal 500 gram handelsvoorraad hebben, Sky High had op een geheime opslagplaats in Zwolle meer drugs liggen. Tegen de te grote handelsvoorraad  van Sky High zou in 2011 ineens zijn opgetreden met verschillende huiszoekingen. 

Waarom toch hoger beroep?

Het Openbaar Ministerie is het niet eens met de rechtbank dat er zou zijn weggekeken bij de bevoorrading. Volgens het OM is de eigenaresse van de coffeeshop geen enkele toezegging gedaan dat strafvervolging zou uitblijven als er een te grote handelsvoorraad zou worden gevonden. 

'Grenzen van het gedoogbeleid'

Justitie wil via het hoger beroep toch een veroordeling krijgen. "Met de overschrijden van de handelsvoorraad zijn de grenzen van het gedoogbeleid overschreden",  zei de advocaat-generaal bij het Gerechtshof. 
Justitie stelt dat de werkelijke situatie in de coffeeshop niet overeenkwam met de papieren situatie. Critici van het gedoogbeleid zeggen dat de overheid daarmee zelf ook boter op het hoofd heeft.

'Onredelijk en hypocriet'

De advocaat-generaal van het OM zei daarover: "Het moge zo zijn dat het gedoogbeleid in combinatie met het achterdeurbeleid als onredelijk en hypocriet wordt ervaren, feit is dat er op dit moment noch maatschappelijk noch politiek consensus bestaat over de wijze waarop de achterdeurproblematiek moet worden opgelost. Verdachte dient dan ook bestraft te worden.”
Naar verwachting doet het Gerechtshof over twee weken uitspraak.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.