nieuws

Zwolse kunstenaar presenteert ontwerp herdenkingsmonument MH17

Hij noemt het zijn zwaarste opdracht ooit. De Zwolse beeldend kunstenaar Ronald A Westerhuis mocht als één van de vijf geselecteerde kunstenaars dit weekend zijn ontwerp presenteren voor het herdenkingsmonument van de MH17-ramp.
Ten overstaan van tientallen nabestaanden toonde Westerhuis het schaalmodel van zijn monument. En hij heeft een goed gevoel bij die presentatie. Westerhuis probeert in zijn ontwerp 'verdriet' en 'herinnering' een plek te geven. Het monument heeft een breedte van 26 meter, is 6 meter hoog en uitgevoerd in zowel roestvrij staal als verroest metaal.
Inspiratie voor het ontwerp deed Westerhuis op bij drie andere kunstwerken. Het gaat om het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam, het Holocaust-monument in Berlijn en de bekende namenmuur ter nagedachtenis aan de Amerikaanse slachtoffers van de Vietnamoorlog in Washington.

Monument komt in buurt Schiphol te staan

De keuze voor een definitief ontwerp van het monument voor de MH17-ramp wordt gemaakt door alle nabestaanden. Via een afgesloten internetsite kunnen zij punten geven aan wat zij de mooiste ontwerpen vinden. Het ontwerp met de meeste punten wordt uiteindelijk gerealiseerd in Vijfhuizen, vlakbij Schiphol . Bij deze plaats komt ook het zogenoemde 'herinneringsbos' te liggen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.