nieuws

Het middelpunt van Ootmarsum: de H.H. Simon en Judaskerk

"Als je alleen al de klank hoort, met die galm, dat is geweldig." Ben Morshuis, kerkgids in de H.H. Simon en Judaskerk, vertelt ons waarom hij zo van deze kerk houdt.
Eén van de oudste kerken in Twente staat in Ootmarsum: de H.H. Simon en Judaskerk. Een rooms-katholieke kerk in de gemeente Dinkelland. Voor kerkgids Ben Morshuis is de kerk erg bijzonder. "Wat een gebouw hé", zegt hij terwijl hij langs de muren van de kerk loopt. "Ik kom er niet meer iedere zondag, maar ik zou de kerk voor geen goud willen missen."

Historie

In 1196 is men beginnen te bouwen met deze kerk. Het grootste verschil met het oorspronkelijke gebouw en het nieuwe gebouw is goed te zien aan de buitenkant. Vroeger stond er een oude Bentheimer zandstenen toren voor, maar die is wegens de slechte staat weggehaald in de 19e eeuw. De kerk is het enige voorbeeld in Nederland van Westfaalse romanogotiek. 

Vlinderpunten

Verspreid over het landschap Noordoost-Twente liggen elf unieke punten waar het Twentse landschap te beleven is. Ieder punt is te herkennen aan een kunstwerk van een grote rode vlinder. De vlinders samen vormen een route, die je per fiets of auto kunt afleggen. Deze week rijden we een gedeelte van deze route: van Ootmarsum naar Denekamp, via het dorpje Noord-Deurningen.
Meer zien van Mooi Overijssel? Kijk dan eens op onze website voor meer mooie video's, of volg ons achter de schermen op Facebook!

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.