nieuws

Centrale vraag in moordzaak Mustafa Kanat nog onbeantwoord na eerste dag

Rechtspraak
Rechtspraak
Aan het eind van de eerste dag van de rechtszaak rond de moord op Mustafa Kanat uit Enschede staat één vraag centraal. Werd de Enschedeër door één of toch door twee personen om het leven gebracht?
De 25-jarige Kanat werd op 27 september 2014 door twee messteken om het leven gebracht in het portiek van zijn flatwoning aan de Fazantstraat in Enschede. Kort daarna werd zijn ex-vriendin Ellen G. uit Bergen op Zoom aangehouden. Zij heeft volgens het Openbaar Ministerie (OM) opdracht gegeven om Mustafa Kanat om te brengen, zodat ze de voogdij over hun gezamenlijke dochter terug zou krijgen.

'Blik terug in verleden'

Mustafa Kanat en Ellen G. krijgen in 2012 een relatie en gaan samenwonen in Enschede. In mei 2013 wordt hun dochtertje Elisa geboren. De relatie tussen de twee blijkt geen gelukkige; er zou sprake zijn van huiselijk geweld en ze gaan in de loop van 2014 uit elkaar.
Ellen vertrekt met de dochter naar haar moeder in Bergen op Zoom en Mustafa blijft achter in Enschede. De afstand tussen de twee is zo groot dat een rechter, in een door Kanat aangespannen kort geding, besluit dat Ellen en dochter Elisa terug moeten naar Enschede.

Kille houding

Het is dan augustus en Ellen heeft inmiddels een nieuwe relatie met Mike M. uit het Belgische Hemiksem. Ze is uiterst ongelukkig met de uitkomst van de rechtszaak. Volgens verschillende getuigen reageert de 23-jarige vrouw eerst emotioneel, maar dat zou al snel zijn omgeslagen in een kille houding.
"Dan moet hij maar dood", zou ze hebben geconstateerd. Een goede vriendin van haar vertelde bij de politie dat Ellen haar benaderde met de vraag of ze de voogdij terug zou krijgen als haar ex niet meer zou leven. De vriendin reageerde daarop met: "Als je Mustafa dood maakt, neem je je dochtertje wel haar vader af, hoe verklaar je dat?"

350 euro

Ellen zou vervolgens haar nieuwe liefde Mike gevraagd hebben om op zoek te gaan naar iemand die haar ex zou willen vermoorden. Voor 350 euro, vertelde Mike vandaag voor de Almelose rechtbank.
Mike benaderde vervolgens een kennis uit zijn dorp, iemand die wel raad zou weten met een situatie als deze of de mensen zou kennen. "Heb jij een pangpang en ken jij gevaarlijke mannen", sms-ste hij naar Glen Q., die reageerde "ja man, bel maar, ik ben die man!"
In de aanloop naar zaterdag 27 september zou er vervolgens van alles zijn gepland. Niet alleen zou Ellen met Mike naar Enschede gereden zijn om aan te wijzen waar Kanat woonde, er zouden ook kleren, maskers en messen gekocht zijn. Op 27 september zouden Mike en zijn dorpsgenoot Glen naar Enschede zijn afgereisd. Volgens Mike 'om Kanat een lesje te leren', maar niet om hem om het leven te brengen.

'Twee messen, twee messteken en twee verdachten'

Midden in de nacht bellen de twee aan bij Kanat. Als zijn zus onraad ruikt en polshoogte neemt in het trappenhuis, treft ze daar haar broer aan in het gezelschap van twee mannen. Ze ziet een angstige blik in de ogen van haar broer en herkent meteen de nieuwe vriend van haar voormalige schoonzus.
Ze roept dat ze weet dat het niet deugt. Ze rent naar boven om de politie te bellen, maar hoort halverwege haar broer schreeuwen van pijn en rent terug. Daar ziet ze nog net dat haar broer in elkaar zakt en overlijdt. De daders vluchten.

Kaken op elkaar

Mike M. en Glen Q. worden al snel - samen met Ellen G. en haar moeder - opgepakt. Nadat hij een tijd zijn kaken op elkaar houdt, begint Mike te praten. Hij vertelt uitgebreid en in verschillende versies dat het nooit de bedoeling was om Kanat te doden.
Dat gebeurde wel en de dader is volgens hem zijn vriend Glen Q.. Die zou tijdens de korte worsteling in het portiek van de flat twee messen tevoorschijn gehaald hebben. Met in elke hand een mes zou Glen vervolgens hebben ingestoken op het slachtoffer. Eén keer in de borst, één keer in de buik.
Ingrijpen durfde hij niet, vertelde Mike de rechters vandaag in Almelo. Hij voelde grote druk van Glen, die ook nog eens een pistool bij zich gehad zou hebben.

'Nooit in Enschede geweest'

De 25-jarige Mike nam na zijn aanhouding politiemensen mee naar plekken waar spullen gedumpt werden: kleren, een pet, messen. Glen Q. ontkent en zegt dat hij nog nooit in Enschede is geweest. "Ik weet zelfs niet eens waar dat ligt", zei hij vandaag.
Verder beroept hij zich op zijn zwijgrecht, op een korte verklaring na dat hij zich beroerd voelt als onschuldige beschuldigd te worden. Ook Ellen G. beroept zich op haar zwijgrecht.

'Reconstructie roept vragen op'

Van de dodelijke steekpartij is een reconstructie gemaakt aan de hand van het verhaal dat Mike bij de politie vertelde. Die reconstructie en het onderzoek van een arts van het Nederlands Forensisch Instituut roept vragen op. De belangrijkste vraag is of de gretig bekennende Mike wel de waarheid vertelt.
Niet alleen legt hij een serie van tegenstrijdige verklaringen af bij de politie, tijdens de reconstructie lijkt hij een slaande of stekende beweging te willen maken die hij snel terug trekt. DNA-onderzoek aan verschillende spullen levert een opmerkelijk resultaat: op meerdere stukken worden zowel sporen van Mike als het slachtoffer aangetroffen, terwijl er niets wordt gevonden waar de sporen van Glen en Kanat op samenkomen.

Week uitgetrokken

Zou Glen Q. wel de man zijn die de dodelijke steken toebracht? Of werden de twee steken door beide mannen toegebracht? Het is niet duidelijk of er op die vragen antwoord komt. Voor de rechtszaak is de hele week uitgetrokken.
Morgen mogen de nabestaanden van Kanat vertellen wat de impact van de gewelddadige dood op hen heeft gehad en lichten ze de schadevordering toe. Ook zullen de persoonlijke omstandigheden van de drie verdachten besproken worden. Voor Mike is een deel daarvan al bekend, hij is volgens zijn raadsman zwakbegaafd en stond onder grote druk.

Tien uur voor advocaten

Als alles verloopt zoals gepland worden woensdagmiddag of donderdag de strafeisen in de drie zaken bekend. De drie advocaten hebben bij elkaar een uur of tien nodig om te pleiten. De strafzaak tegen Ellen's moeder wordt op 6 juni gehouden. Dat is ook de datum dat de strafzaak officieel gesloten wordt. Op 20 juni komen de Almelose rechters met hun vonnis.
Het verloop van de strafzaak is ook morgen weer live te volgen via Twitter: @rechtszaken.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.