nieuws

Organisatie Grachtenfestival Meppel niet blij met afsluiting sluis in Zwartsluis

Sluisdeuren in nieuwe Meppelerdiepsluis Zwartsluis
Sluisdeuren in nieuwe Meppelerdiepsluis Zwartsluis © RTV Oost
De afsluiting van de Meppelerdiepsluis direct na het weekeinde van het Grachtenfestival in Meppel valt de organisatie van het evenement rauw op het dak. De stremming van de sluis zorgt ervoor dat deelnemende schepen Meppel een week lag niet meer kunnen verlaten.
Rijkswaterstaat sluit de sluis van 13 tot en met 19 juni af, en dat is direct na het weekend van het Meppeler festival, waar veel historische vrachtschepen aan meedoen. De organisatie is bang dat schippers zondags overdag al willen vertrekken om de stremming voor te zijn, meldt RTV Drenthe.

Week lang aan de ketting in Meppel

"Zondagavond belde één bestuurslid in paniek op", aldus Arnold Schuurman van Meppel vol Vaart, de stichting die het festival organiseert. "Hij hoorde via via van de stremming. In de week voor het tweede weekend van juni kunnen grote schepen ongehinderd naar Meppel varen, maar vanaf zondagnacht 12 uur kunnen ze er niet meer door en liggen ze een week lang aan de ketting."
Omdat veel schippers zich niet willen laten opsluiten, is de verwachting dat de schepen al vroeg op zondag vertrekken. "Dat zou zonde zijn, want die dag is er nog van alles in de stad te doen", zegt Schuurman. "We zijn nu aan het uitzoeken om hoeveel schepen het gaat die door de sluis moeten, en wat dat voor de zondag betekent."

Vrije doorvaart naar Zwolle aan het eind van de dag

Volgens de organisatie moet het lukken om de schepen die richting Zwolle moeten eind van de dag te laten vertrekken. Schuurman: "Die zijn dan begin van de avond in Zwartsluis, en dan hebben ze nog vrije doorvaart voordat de sluis echt dichtgaat. Op die manier heeft het Grachtenfestival nog een mooie, volle zondag, en hoeven de schippers niet een week lang in het noorden te blijven hangen."

Werken aan de nieuwe schutsluis

Rijkswaterstaat is al maanden druk aan het werk bij Zwartsluis. De Meppelerdiepsluis, een keersluis die dichtgaat bij hoog water, wordt omgebouwd tot een schutsluis. Als dat werk is afgerond kunnen het hele jaar door schepen van en naar Zwolle de haven van Meppel bereiken. Tot die tijd moet de sluis enkele malen dicht voor sloopwerkzaamheden boven en onder de watergrens.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.