nieuws

Overijsselse ziekenhuizen zetten zich in voor betere ouderenzorg

Het keurmerk senior vriendelijk ziekenhuis blijkt ziekenhuizen te stimuleren om betere zorg te leveren voor kwetsbare ouderen tijdens hun ziekenhuisopname.
De bewegwijzeringen worden beter, er komen teams met geriaters en de ontslagprocedure wordt beter geregeld bij kwetsbare ouderen. Vanuit het ziekenhuis wordt contact gezocht met mantelzorgers, huisarts en wijkverpleging.

Keurmerk

Het keurmerk is een initiatief van de gezamenlijke ouderenbonden. Afgelopen jaar meldden landelijk 120 ziekenhuizen zich voor dit keurmerk, maar slechts 50 voldeden aan de eisen, waaronder het Isala ziekenhuis in Zwolle.

Criteria

Het keurmerk kent bepaalde kwaliteitscriteria waar een ziekenhuis aan moet voldoen om als senior vriendelijk ziekenhuis te worden bestempeld. "Die criteria zijn voor ons niet nieuw, maar we hebben er wel gebruik van gemaakt om te kijken naar wat er goed gaat in ons ziekenhuis en wat de aandachtspunten zijn", aldus Dian Paasman, beleidsbepaler ouderengeneeskunde van het Isala ziekenhuis.

Aandachtspunt

Het laten bewegen van kwetsbare ouderen is één van die aandachtspunten. "Uit onderzoek is gebleken dat van de 70 plussers één op de drie na ontslag in het ziekenhuis er slechter aan toe zijn dan voor de opname, en niet door de ziekte waarmee ze opgenomen werden.", aldus Manon van der Kaa, directeur seniorenorganisatie Unie KBO. 

Pilot

Wanneer ouderen tien dagen in bed doorbrengen gaan ze fysiek vijftien jaar achteruit. Dit kan voorkomen worden door beweging tijdens de ziekenhuis opname. Daarom start het Isala ziekenhuis in september een pilot om kwetsbare ouderen in beweging te krijgen. Patiënten kunnen dan bijvoorbeeld een fietslabyrint volgen op een hometrainer en gaan eten in een eetzaal in plaats van in het ziekenhuisbed. 
In Overijssel zijn naast het Isala, het ZGT in Hengelo en Almelo en het Deventer ziekenhuis in het bezit van het keurmerk. Het MST in Enschede en het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg hebben geen keurmerk.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.