nieuws

'FC Twente gevraagd af te zien van kort geding in ruil voor regeling tv-gelden'

De clubs in de eredivisie hebben FC Twente gevraagd af te zien van het kort geding tegen de KNVB, vrijdag. In ruil daar voor zou er een regeling komen waardoor FC Twente niet haar tv-gelden zou kwijt raken. Dat zei vanavond Martine Zuil, directeur commercie en marketing van De Graafschap, die kort daarvoor de Algemene Vergadering Betaald Voetbal in Zeist had verlaten.Â
Vorige week lichtte FC Twente in een persconferentie toe dat de club in hoger beroep ging tegen het besluit van de licentiecommissie om de club te laten degraderen. Degradatie zou namelijk de doodsteek voor de club betekenen. FC Twente kan dan niet meer terugvallen op een groot aantal financiële zekerheden.

Miljoenen

Omdat FC Twente in de Jupiler League met een nieuwe licentie moet gaan voetballen, valt onder meer de prestatiehistorie van de club weg. Dat is een periode van tien jaar. De stand op de ranglijst in die periode bepaalt de hoogte van de tv-gelden die worden ontvangen. Volgens FC Twente gaat het om miljoenen die de club misloopt. Ook de status van de garantstelling van de gemeente Enschede en het crediteurenakkoord is onzeker.
FC Twente heeft in de vergadering in Zeist vanavond aangegeven niet in te stemmen met het intrekken van het kort geding. Zuil begrijpt de positie van de interim-directeur van FC Twente, maar wijst ook op de situatie waar haar eigen club in verkeert. Als FC Twente degradeert, handhaaft De Graafschap zich in de eredivisie. Door de huidige situatie is er een patstelling ontstaan. 

Wij kunnen niks

"Je kunt aan Onno Jacobs ook wel zien dat hij met de situatie in zijn maag zit", zegt Zuil. "Maar wij kunnen ook helemaal niks." Voor De Graafschap zit er niets anders op dan de uitkomst van het kort geding tussen FC Twente en de KNVB af te wachten. "En door deelname aan de play-offs zijn we al laat. We kunnen nu bijvoorbeeld niets doen met spelerscontracten." 
Om uit de impasse te komen, gaat De Graafschap in gesprek met FC Twente om samen tot een oplossing te komen. "Ik zie ook niet zo snel waar die oplossing ligt", erkent Zuil. "Maar we zijn rivalen en bondgenoten geworden, want we zitten in hetzelfde schuitje." Of dat gesprek al voor het kort geding van komende vrijdag plaatsvindt, is niet bekend. 

Robin Pröpper

Zuil heeft de Algemene Vergadering Betaald Voetbal eerder verlaten omdat vanavond een etentje met de spelers van De Graafschap op de agenda staat. "Morgen vertrekken de spelers op vakantie." Dus ook Robin Pröpper, die lid is van de spelersraad die een uitspraak moet doen over de beslissing van de licentiecommissie.
"Ik verwacht niet dat hij morgen al onder een palmboom zit", zegt Zuil. De spelersraad wil deze week met een uitspraak komen. Zuil verwacht dat Pröpper daar gewoon bij zal zijn. 
Bekijk ook het dossier 'Crisis bij FC Twente'.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.