nieuws

Raalte krijgt azc voor 700 asielzoekers, mogelijkheid tot uitbreiding naar 950 opvangplekken

De gemeenteraad van Raalte is gisteravond akkoord gegaan met de komst van een tijdelijk asielzoekerscentrum. Het azc biedt plaats aan 700 asielzoekers. Na een jaar wordt bekeken of dat aantal kan worden uitgebreid naar 950 opvangplekken.
"Er komen semi-permanente woonunits met twee verdiepingen", vertelt burgemeester Dadema van Raalte. Het azc komt op bedrijventerrein De Zegge VII aan de rand van het dorp. 

Respectvol en rustig debat

Dadema kijkt tevreden terug op de gang van zaken rond het besluit. "Op andere plekken hebben we gezien dat de hoeveelheid opvangplekken tot veel discussie hebben geleid. In Raalte hebben we respectvol en rustig debat gevoerd."
"Het was een stevig besluit om te nemen. Daarom zijn we vanaf het begin in gesprek geweest met alle betrokken partijen. We hebben vaak de dialoog gezocht zodat iedereen steeds wist waar ze aan toe waren."

Geen tunnel

Een fiets- en voetgangerstunnel, om een veilige verbinding tussen het azc en het centrum van Raalte te creëren, komt er niet. Een aantal partijen wilden een tunnel in plaats van een gelijkvloerse kruising, maar een amendement daarover haalde het niet.
Het azc moet volgend voorjaar in gebruik genomen worden. De bouwwerkzaamheden starten na de zomer.
Bekijk ook het dossier 'Vluchtelingen'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.